Index Vakbarát Hírportál

Megint feltörhető lett az iPhone

2020. május 25., hétfő 08:49

Csatát vesztett az Apple abban a küzdelemben, amivel az appok külső forrásból való telepítését szeretné megakadályozni. Hétvégén ugyanis megjelent egy segédeszköz az alternatív szoftverboltok, a Cydia és az AltStore telepítéséhez és használatához.

Az Uncover nevű csapat által közzétett eszköz az elavultabb 11-es operációsrendszer-verziótól egészen a legfrissebb 13.5-ösig bevethető. A jailbreak - így nevezik az iOS törését - stabil, nem meríti jobban a készülék aksiját, és mellette is tovább használhatók az Apple előre telepített szolgáltatásai, az iCloud vagy az Apple Pay.

Állítólag a rendszer biztonságát sem aknázza alá a jailbreak, ezt viszont nehéz ellenőrizni, mert a kiadott eszközök nem nyílt forráskódúak. Teljesen érthető, ha felhasználóként kétszer is meggondoljuk, tényleg egy feltört eszközön szeretnénk-e tárolni a bankkártyánk adatait, csak hogy az Apple Pay segítségével kényelmesen tudjunk fizetni a kasszánál.

Kétélű fegyver a jailbreak, hiszen valamilyen szoftverhibát használ ki, amit akár rosszindulató támadók is felfedezhettek maguknak, és kártékony programok telepítését is lehetővé teszi. Elvégre a Cydia és az AltStore kínálatában megjelenő appokat sem ellenőrzik olyan szigorúan, mint azokat, amelyek az Apple engedélyez az App Store-ban.   

Az Uncover fejlesztői azt mondják, csupán kivételeket adtak hozzá a rendszerhez, amivel lehetővé vált a fájlrendszer egy részének írása és olvasása, ám ezzel nem férnek hozzá felhasználói adatokhoz.

Mivel az Uncover nem szólt előre az Apple-nek, hogy mire készülnek, a mobilgyártónak nagyjából 2-3 hétre lehet szüksége ahhoz, hogy egy javítócsomag kiadásával megakadályozza a készülékek feltörését. A fentiek alapján, mivel a bug biztonsági kockázatot is jelent, az Apple biztosan készít majd frissítést, amivel újra megoldhatatlanná válthat a jailbreak.

(Wired.com)

Rovatok