Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas robbanással ért véget egy SpaceX prototípus tesztje

2020. május 29., péntek 23:33 | három éve frissítve

Felrobbant a SpaceX következő generációs Starshipjének negyedik prototípusa, az SN4 – írja a Verge. A baleset egy statikus hajtóműteszt során következett be pénteken a SpaceX dél-texasi telepén. Nem ez az első eset, hogy a vállalat egy prototípusa felrobbanjon.

A Starship a SpaceX legambiciózusabb projektje, aminek célja az, hogy egyszerre akár száz embert is el tudjanak küldeni a Holdra vagy a Marsra. A pénteki próbán a Raptor nevű fő hajtóművet tesztelték úgy, hogy a járművet egy helyben rögzítették (ez a statikus hajtóműteszt). Az elmúlt pár hétben ez volt az ötödik ilyen teszt.

A prototípusból valószínűleg nem sok minden maradt meg, és még a robbanás környékén is súlyos károk keletkezhettek.

Ha ez a próba jól sikerült volna, akkor a SpaceX alacsony magasságú repülési tesztre küldte volna a prototípust. A légtérfelügyelet május 28-án megadta erre az engedélyt, és június elsejére 8 ezer méteres magasságig lezárta a Boca Chica-i központ fölötti légteret.

A LiveScience szerint már javában készül az SN5 (már a mai baleset előtt megkezdték rajta a munkálatokat), és az veszi majd át a projekt főszerepét. A SpaceX most leginkább a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt szerdáról szombatra halasztott Falcon-9 startra összpontotsít.

Rovatok