Index Vakbarát Hírportál

A kormány 2025-ig embert akar küldeni az űrbe

2020. május 29., péntek 19:48 | aznap frissítve

Az Európai Unió űrtevékenységért felelős minisztereinek pénteki videókonferenciáján Szijjártó Péter azt mondta, hogy a kormánynak továbbra is célja magyar űrhajóst küldeni a Nemzetközi Űrállomásra – írja az MTI.

A tanácskozáson, amelyet az Európai Unió Tanácsának horvát elnöksége kezdeményezett, szó volt az űrszektor és az űralapú innovatív szolgáltatások szerepéről, valamint azok felhasználásáról a Covid-19 okozta válságból való kilábaláskor.

Felvetődhet a kérdés, hogy lehet, hogy egy külügyminiszter foglalkozik az űrrel kapcsolatos kérdésekkel. Erre az a válaszunk, hogy mivel az űr Magyarország határain kívül található, ezért külügyi kérdés

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Idén lesz negyven éve, hogy Farkas Bertalan első magyarként elindult az űrbe.

Szijjártó azt mondta, hogy létrehoztak egy átfogó nemzeti űrstratégiát, amellyel növelni szeretnék a magyar cégek szerepét a szektorban. Mivel az űrkutatást a jövő iparágának tekintik, az helyet kapott a válságból való kilábalást segítő stratégiai gazdasági programban is, így a kormány jelentős forrásokat csoportosít át az iparággal foglalkozó cégek számára.

A magyar embert az űrbe küldetés előkészítéseként három nagy projekten dolgoznak. Kettő keretében egy-egy tudományos műholdat küldenének az űrbe, a harmadik pedig egy tudományos fedélzeti mérőrendszer kifejlesztéséből áll, amelyet majd a Nemzetközi Űrállomásra telepítenének.

Magyarország elkötelezettsége jeleként megkétszerezte hozzájárulását az Európai Űrügynökség költségvetéséhez.

Felszólalása végén arra kérte az Európai Bizottságot, hogy proaktívan és rugalmasan tárgyaljon a jövőben az Európai Űrügynökséggel a közös programok költségvetéséről, egyúttal meghívta a jelenlévőket jövőre Budapestre, az Asztronauták Nemzetközi Konferenciájára, ami idén lett volna, de a járvány miatt el kellett halasztani.

Rovatok