Index Vakbarát Hírportál

Kötelező lesz az elektromos töltőállomás a német benzinkutakon

2020. június 5., péntek 15:30

Minden német benzinkúton kötelező lesz elektromos töltőállomásokat fenntartani – írja az Engadget. Ez egy 130 milliárd eurós élénkítő tervezetcsomag része, amivel a német kormány azt akarja elérni, hogy többen vegyenek elektromos autókat. A csomag tartalmaz még kedvezményeket az elektromos autók vásárlói számára, valamint extra adókat a nagy, nem elektromos autókra.

A német hatóságok szerint májusban 168 ezer új autót regisztráltak, de ezeknek csak 3,3 százaléka volt elektromos. 2019-ben az újonnan regisztrált autóknak kevesebb, mint 2 százaléka volt elektromos. Szakértők szerint ez azért lehet, mert a németek tartanak az autók rövid hatótávjától. Az új elektromos töltőállomások telepítése pont ezt a félelmet hivatott eloszlatni.

Angela Merkel tavaly bejelentette a 2030-ig tartó német környezetvédelmi tervet, amiben szerepel az hogy országszerte egymillió elektromos töltőállomást helyezzenek el. A benzinkutakra elhelyezni ilyeneket csak félmegoldás, mert Németországban mindössze 15 ezer benzinkút található (1965-ben még 40 ezer volt). Ahhoz, hogy az elektromos autók átvehessék az uralmat, 70 ezer töltőállomásra és 7 ezer gyorstöltőre lenne szükség.

A franciák célja is hasonló, Emmanuel Macron múlthéten bejelentette, hogy ők akarnak Európa top elektromosjármű-gyártója lenni, amihez járt egy 8 milliárd eurós ösztönzőcsomag is.

Rovatok