Index Vakbarát Hírportál

A haldokló kutya elaltatása a legetikusabb, amit tehetünk

2020. június 7., vasárnap 18:56

A kutya sok szempontból lehet modellje az embernek. Igaz ez gondolkodásbeli képességeire, társas evolúciójára, sőt agyműködésére is. Az ELTE Etológia Tanszék kutatói nemrég azt kezdték vizsgálni, hogy az idős kutyák viselkedésváltozása mennyiben feleltethető meg az ember öregedési folyamatainak.

A TNT podcast vendégünk Kubinyi Enikő etológus, az ELTE főmunkatársa, a szeniorkutya-program vezetője. Arról kérdeztük őt, hogy mikortól számít öregnek egy kutya, és szükségszerű-e az, hogy az idős kutyákkal egyre több legyen a probléma.

Mindazok a témák megjelennek a beszélgetésben, amelyek általában az idős emberekkel kapcsolatban szoktak felmerülni. Az etológus szerint a kutya, bár evolúciós értelemben nagyon távol áll az embertől, olyan régóta él a közelünkben, hogy a közös szociális múlt hasonló viselkedéseket, hasonló adaptációkat alakított ki az állatban. Emiatt az öregedése is hasonló, amit nemcsak az idős kutyák életminőségének jobbítására használhatunk ki, de a saját öregedésünket is jobban megérthetjük általa.

Ha van idős (nyolc évesnél öregebb) kutyájuk, és lenne kedvük ővele etológiai kísérletekben részt venni, jelentkezhetnek az Etológia Tanszék honlapján.

Az interjúban szó lesz arról, hogy:

Rovatok