Index Vakbarát Hírportál

Szingapúrban mindenki hordható víruskövető eszközt visel majd

2020. június 8., hétfő 14:16 | aznap frissítve

A szingapúri kormány azt tervezi, hogy a városállam mind az 5,7 millió lakosának nyomkövető hordható eszközt ad, hogy így tudják nyomon követni a koronavírus terjedését, és a fertőzött kontaktusait. Valószínűleg ez lehet a legkiterjedtebb kontaktuskövetési próbálkozás az egész világon.

Szingapúrban a legfertőzöttebb ázsiai országok között van, lakosságszámra vetítve. Ennek ellenére igyekszik kinyitni a gazdaságát, az egész világhoz hasonlóan. Az eszközt hamarosan elkezdik terjeszteni a nép körében, és nem kell majd hozzá mobiltelefon.

Arról nem tett említést a bejelentés, hogy vajon az eszköz viselése kötelező lesz-e.

Ez nem lenne meglepő, hiszen Szingapúr, amellett, hogy a világ gazdaságilag egyik legfejlettebb állama, a politikai szabadságjogok terén inkább minősül diktatúrának.

Szingapúr korábban is próbálkozott mobiltelefonos kontaktkövető appal, de a TraceTogether elnevezésű alkalmazás főleg iPhone-on folyton problémákba ütközött, és ezt az Apple-lel folytatott megbeszélések sem tudták megoldani.  A saját eszköz fejlesztése azért is válhatott szükségessé a szingapúri kormány szemében, mert a nagy amerikai cégek,

az Apple és a Google által kínált megoldások figyelembe veszik a felhasználók személyiségi jogait is.

A kormány a korábbi mobilappos megoldásról azt állította, hogy az alkalmazás által gyűjtött adatokat titkosítják, lokálisan a felhasználó eszközén tárolják, és csak akkor küldik el a hatóságoknak, ha az illető kapcsolatba lépett egy fertőzöttel.

A mostani hordható eszköz képességeiről azonban szinte semmit sem lehet tudni.

Az iparági elemzők szerint előbb-utóbb a legtöbb ázsiai kormány be fog vezetni hasonló hordható eszközöket, például karperecek formájában. Előnyük az olcsóság: egy bluetooth-chippel, valami kis memóriával, akkuval felszerelt eszköz 10 dollárnál is olcsóbb lehet.

(Reuters)

Rovatok