Index Vakbarát Hírportál

Két hónapja nem égetnek szenet a brit erőművekben

2020. június 9., kedd 15:10

Most fordult elő először a villamos áram elterjedése óta, hogy az Egyesült Királyságban két teljes hónapon keresztül nem kellett szenet használni az áramtermelésre. Eközben a megújuló források részaránya soha nem látott szintet ért el az energiaszektorban. Ebben szerepet játszott a koronavírus-járvány miatti lezárás is.

Egy évtizeddel ezelőtt még a brit áramtermelés 40 százaléka alapult a szénen. Most a lezárások miatt jelentősen csökkent a brit áramigény, így több erőművet is leállítottak. A még működő négy szénerőművet kapcsolták le elsőként. Így április 9. óta nem égettek szenet áramtermelési céllal Nagy-Britanniában.

A korábbi leghosszabb ilyen periódus 18 napig tartott.

Ma az Egyesült Királyság üzemelteti a világ legnagyobb tengeri szélerőműrendszerét, benne a világ legnagyobb különálló szélerőművével, Yorkshire partjai mellett. Ugyanebben a megyében található az ország legnagyobb erőműve, a Drax is, amely egymaga termeli a brit energia 5 százalékát. Egy évtizede az erőműben a szénről teljesen áttértek a fapellet égetésére. Ha a fák által megkötött szén-dioxiddal is számolunk, akkor ez azt jelenti, hogy az erőmű nettó szén-dioxid-kibocsátása szinte nulla.

2020-ban eddig a megújuló forrásokból több áramot termeltek az Egyesült Királyságban, mint a fosszilis tüzelőanyagokból. Előbbiek a teljes felhasznált energiamennyiség 37 százalékát adták, utóbbiak 35-öt. A fennmaradó rész az atomenergiából (18 százalék), illetve importból származott.

Eddig sose történt meg, hogy a megújulók lehagyták volna a fosszilis energiahordozókat.

Természetesen 2020 első fele semmiben sem volt szokványosnak mondható a járvány miatt. Ugyanakkor az energiaszektor alkalmazkodása megmutatta, hogy milyen gördülékeny lehet az átállás, ha egyszer beindul.

(BBC)

Rovatok