Index Vakbarát Hírportál

Anthony Fauci: A legrosszabb rémálmom vált valóra

2020. június 11., csütörtök 08:31

Anthony Fauci, az amerikai Országos Allergia- és Fertőzőbetegség-kutató Intézet igazgatója, az amerikai koronavírus elleni védekezés de facto irányítója a Bio Digital online konferencián beszélt a pandémia eddigi tapasztalatairól és az amerikai újranyitásról.

Ezzel a vírussal a legrosszabb rémálmom vált valóra. Alig néhány hónap alatt romba döntötte a világot, és még nincs vége

– mondta Fauci. Szerinte a koronavírust a relatíve magas halálozási aránya és a könnyű terjeszthetősége teszi igazán különlegessé. 

Az ebola is ijesztő volt, de azt képtelenség lenne így elterjeszteni a világon. A HIV is fontos, de annak hatása hosszú periódus alatt, elnyújtva jelentkezik. Ettől függetlenül összességében a HIV/AIDS hatása jelentősebb lesz végül, mint a többi, jelenleg terjedő fertőzésé.

Fauci szerint nemcsak a vírus kivételes terjedőképessége bizonyosodott be az elmúlt hónapokban, de az emberiség kivételes utazási képessége is. Kínából pillanatok alatt szétterjedt a világban, ami csak a globálisan utazó emberek közvetítésével vált lehetségessé.

Jelenleg éppen csak elkezdtük megérteni az új koronavírus természetét. A vakcinát fejlesztő gyógyszergyártók reakciója eddig csodálatos volt, és több győztese is lesz az oltásért folytatott versenynek, hiszen az egész világot be kell oltanunk. 

Fauci ugyanakkor nem tartja jó ötletnek, ha már előre árkorlátozásokat vezetnének be a leendő vakcinára, attól tart ugyanis, hogy ez elbizonytalanítja a fejlesztő cégeket. „Ha kényszeríteni próbálunk egy céget, amelynek nagy a mozgástere, akkor egyszerűen felhagy a kutatással, és továbbáll.”

(Business Insider)

Rovatok