Index Vakbarát Hírportál

Magyarországot sem kerülhette el a Huawei-háború

2020. július 3., péntek 09:14

Elkezdték kiszorítani a Huaweit Európa 5G hálózataiból – írja a Direkt36. A cikk szerint a magyar kormány továbbra is kitart a cég mellett. 

A gondot továbbra is a Kína és az Amerikai Egyesült Államok közti feszültség okozza, amelynek egyik központi szereplője a Huawei, hiszen az USA-ban és Európában is jelentős szerepük van a mobilhálózatok fejlesztésében és az 5G infrastruktúra kiépítésében. A Trump-kormány már jó ideje arra próbálja rávenni a szövetségeseit, hogy nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva tiltsák meg vagy legalább korlátozzák a Huawei és a szintén kínai ZTE részvételét a hálózatépítésben. 

A cikk szerint a koronavírus-járvány rátett egy lapáttal a Kína-ellenes hangokra, és változhatott az a tavaly év végi helyzet, hogy nagyobb európai országok is kitartanak a Huawei mellett.

2019 novemberében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy a Huawei a Vodafone-nal és a Deutsche Telekommal együttműködve építi ki az 5G hálózatot. Később azonban egyértelművé vált, hogy a Deutsche Telekom a Ericssonnal dolgozik tovább. Egy korábbi telekomos vezető azt mondta az újságnak, hogy ezek a német cégnél központi döntések, de a Magyar Telekomnál korábban nem merült fel semmiféle Huawei-eszközökkel kapcsolatos biztonsági incidens, az Ericssonnal pedig harmincéves a partneri viszony. 

2019 második felére meggyengült a brit kormány és a Huawei viszonya, miután a brit kormány a titkosszolgálatokkal konzultálva kockázatos beszállítónak minősítette a Huaweit. Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary kormányzati és kommunikációs vezetője az újságnak elmondta, hogy Magyarországon tavaly októberben a Vodafone indította az első kereskedelmi 5G szolgáltatást, Huawei-eszközökkel. Hogy azóta a beszállítók köre hogyan változott, arról a Vodafone sem beszélt, korábban annyit mondtak az Indexnek, hogy a magyar állam nem tervezi korlátozni a beszállítókat, ha betartják a magyar jogszabályokat, és nem tapasztalhatók tényleges biztonsági kockázatok. Mindenesetre a cég már bejelentette azon vidéki városok listáját, ahol hamarosan elérhető lesz az 5G, míg Budapesten pont nemrég néztük meg, mi a helyzet a lefedettséggel. A Direkt 36 értesülései szerint több olyan központ döntés is született a Vodafone-nál, ami korlátozhatja a Huawei-technológia arányát, vagy stratégiailag fontos és érzékeny eszközök esetén megtiltja, hogy a Huawei legyen a beszállító. 

A Telenornál azonban úgy tűnik, nincs bizalomvesztés, a lapnak több forrás is azt állította, hogy a cég vezetése és többségi tulajdonosa a Huaweit preferálná a magyarországi 5G hálózat kiépítésére, és ezt a kisebbségi tulajdonos magyar állam sem ellenzi. 

Rovatok