Index Vakbarát Hírportál

Vuhani és pécsi egyetemisták kutatják, milyenek lesznek a jövő közterei

2020. július 3., péntek 13:22

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a vuhani Hupej Műszaki Egyetem építész oktatói és hallgatói egy közös projektet indítottak, amelyben a koronavírus-járvány miatt megváltozott térhasználati szokásokat vizsgálják. 

A két nemzetközi workshop szeptembertől indul, és arra kíváncsiak, hogyan változtak  a világjárvány következtében  a köztérhasználati szokások, valamint az otthoni munkavégzés ideális körülményei. 

A PTE közleményben azt írták, hogy már javában zajlanak annak a szeptembertől induló két nemzetközi workshopnak az előkészületei, amelynek keretében a koronavírus-járvány kitörésével kapcsolatban ismertté vált kínai Vuhan egyik egyeteme és a pécsi intézmény műszaki karának hallgatói, oktatói térképezik fel a világjárvány következtében megváltozott köztérhasználati szokásokat, valamint az otthoni munkavégzés ideális körülményeit.

Milyenek lesznek a közterek a jövőben? 

Az építészeket az foglalkoztatja, hogy  a közösségi életre vonatkozó szigorú egészségügyi előírásokhoz igazítva közteret tervezni. 

A hallgatók és oktatóik a projekt keretében emellett a belsőépítészet oldaláról vizsgálják az otthoni munkavégzés ideális feltételeit, például azt, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy lakóház ilyen célú tervezésekor, hogyan támogatja ezt a belsőépítészet, a bútorok, az ergonómiai szemlélet.

A közös szakmai projektet egyelőre online zajlik közös online előadásokkal, szakmai vitákkal és a tervek és ötletek bemutatásával.

Nem ez az első közös munka a két egyetem között, korábban már építészeti workshopon is részt vettek, és a kar munkatársa, Hutter Ákos vendégprofesszorként dolgozott a kínai egyetemen és már harmadik éve vállal feladatokat Vuhanban.

(MTI)

Rovatok