Index Vakbarát Hírportál

Python programozással érkezik az új legórobot

2020. július 6., hétfő 13:35

Hét év után jelentkezik új Mindstorms-készlettel a Lego, hogy egy modernizált eszközzel segítse a programozás és a robotika tanulását, akár 10 éves kortól kezdődően. A kezdők elindulhatnak a grafikus felületű Scratch felületén, a profibbak pedig Python programnyelven adhatnak utasításokat a robotnak.

A 949 darabos Mindstorms Robot Inventor építőkészletből ötféle robotot lehet összerakni a gyári utasítások alapján, és a doboz új elemeket is tartalmaz, köztük újfajta kerekeket. Persze bármi más is megépíthető, és a készlet más Technic-elemekkel bővíthető.

Alapos frissítésen mentek át a robotikai összetevők. A központi egységnek hat ki- vagy bemeneti portja van a szenzorok és motorok csatlakoztatásához, felszerelték hangszóróval, és microUSB porton lehet tölteni a lítiumionaksiját. Bluetooth segítségével tud kommunikálni, és programozáshoz nem feltétlenül kell számítógép, a robot a Windows 10 és macOS rendszereken túl iOS-ről és Androidról is kezelhető, a támogatott eszközök listáját azonban érdemes végigfutni.

Tartalmaz a doboz egy 5×5 ledből álló mátrixkijelzőt, hattengelyes giroszkópot/gyorsulásmérőt, a színérzékelő nyolcféle színt képes megkülönböztetni, valamint érzékeli a környezet fényességét. Van még a készletben távolságmérő, és négy motor, amely méri az elfordulását, hogy precízen lehessen irányítani.

A magyar sajtóközleményből kihagyták az ősszel megjelenő készlet várható árát, de azt tudni lehet, hogy euróban 360-at kérnek érte, tehát a korábbi Mindstorms-készletekhez hasonló, 120 ezer forint körüli összegre lehet számítani.

Rovatok