Index Vakbarát Hírportál

Musk: A Teslának már idén összejöhet a teljesen önvezető autó

2020. július 9., csütörtök 10:21

A Tesla nagyon közel jár az emberi beavatkozást egyáltalán nem igénylő önvezető technológia kifejlesztéséhez – jelentette be csütörtökön az elektromos autókat gyártó amerikai vállalat vezérigazgatója, Elon Musk az MTI beszámolója szerint.

A Sanghajban megrendezett éves World Artificial Intelligence Conference (WAIC) mesterséges intelligencia konferencia megnyitója alkalmából Elon Musk videóüzenetében azt mondta, hogy nagyon hamar el fog készülni az ötödik szintű önvezető járműtechnológia:

Az ötödik szintű autonómia alapfunkciói már az idén a rendelkezésünkre fognak állni.

A mesterséges intelligenciával megtámogatott autók autonómiáját öt szintre szokás bontani – a nulladik az autonómia teljes hiánya, azaz a hagyományos autó –, és ebből csak az ötödik szint az, amely valódi autonómiát jelent, más szóval a szó köznapi értelmében vett önvezetésre képes autót. Erre azonban a gyakorlatban még egyetlen autó sem képes.

Az ötödik szintű önvezető technológiával az autó már teljesen emberi beavatkozás nélkül tájékozódik, navigál és oldja meg a közlekedési feladatokat. Így már csak utasok tartózkodnak benne, vezetőre egyáltalán nincs szükség.

Az autóipari és techcégek, például a Google-testvércég Waymo vagy az Uber, dollármilliárdos összegeket fordítanak az önvezető technológia kifejlesztésére. Szakértők szerint azonban még hosszú évekre lesz szükség a piacérett technológia kifejlesztéséhez és a felhasználók önvezető járművekkel szembeni bizalmának megnyeréséhez egyaránt.

Rovatok