Index Vakbarát Hírportál

Ismét többtonnányi üzemanyag ömlött ki az orosz környezetszennyező cég vezetékeiből

2020. július 12., vasárnap 17:31 | aznap frissítve

Vasárnap újabb üzemanyagömlés történt Norilszk térségében, mintegy 45 tonna kerozin szivárgott ki a Norilszktól 100 km-re található Tuhard településnél, ismét az orosz bánya- és fémipari vállalat, a Nornickel egyik olajvezetékéből. A cég tájékoztatása szerint 

a Norilszktranszgaz tulajdonában lévő olajvezetékben nyomáscsökkenés lépett fel kerozinszivattyúzás közben Tuhard település közelében. Az előzetes információk szerint a mintegy 15 percig tartó szivárgás következtében 44,5 tonna olaj ömlött ki.

Korábban a Nornickel miatt ömlött ki május 29-én 21 163 köbméter dízelolaj is, ezt a vállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat harmadik erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolója okozta. Az eset után őrizetbe vették az erőmű három vezetőjét. A Nornickel később, június végén nehézfémekkel szennyezett vizet szivattyúzott ki a talhani ércdúsító üzem melléktermék-tárolójának ülepítő tavából, ez a Harajelah folyót fenyegette. 

A vállalat a mostani szivárgás miatt belső vizsgálatot rendelt el, illetve értesítette a rendkívüli helyzetek minisztériumát. A Nornickel közleménye szerint az emberekre nézve nincs veszély. 

Rovatok