Index Vakbarát Hírportál

Óva inti a bulizástól a németeket az egészségügyi miniszterük

2020. július 13., hétfő 14:35

A második hullám és az elbizakodottság veszélyeire hívja fel a nyaralni induló németek figyelmét Jens Spahn egészségügyi miniszter – írja a Local német oldala. Ennek azért látta szükségét, mert a neten elkezdtek terjedni olyan videók, amelyeken a járvány elleni óvintézkedéseket be nem tartó, Mallorcán bulizó németek láthatók.

Spahn azt mondta, hogy aggasztja a videó, és szerinte a németeknek vigyázniuk kell arra, hogy ne csináljanak gócpontot a kedvenc szigetükből, ne váljon Mallorcából Ischgl. A miniszter szerint a legtöbben megértik az óvintézkedések fontosságát, és be is tartják azokat: tartják egymástól a kétméteres távolságot, de ha nem tudják, akkor maszkot viselnek. A mallorcai bulikon és nagyobb eseményeken maszk nélkül való részvétel, valamint a maszk nélküli ölelkezés vagy vásárlás Spahn szerint jelenleg rossz ötlet.

A nagy összejöveteleken, ahol sok ember lehel egyszerre egymás arcába, nagy az esélye a fertőzésnek, és ez igaz a nyári utazások alatt is (például egy hosszú buszúton). Ha valaki a nyaralás közben megfertőződik, mert nem tartja be azokat az óvintézkedéseket, amikre otthon amúgy figyelni szokott, akkor hazatérve nagy eséllyel megfertőzheti a körülötte élőket.

A karantén feloldásával azonban visszatért egy újabb veszély is: a hotelek emeleteiről kizuhanó ittas turisták. A Local spanyol kiadása azt írja, hogy egy brit férfi szombaton lezuhant egy hotel erkélyéről, és agyonnyomott egy helyi férfit. A baleset Marbellában történt, ahol a rendőrség szerint egy 100 kilós, 51 éves brit férfi alkoholos befolyásoltság alatt kizuhant a hetedik emeleti szobájából egy, a hotel aljában vacsorázó helyi vállalkozóra. Mindketten azonnal meghaltak.

Hasonló eset történt Marbellában 2010-ben is, mikor egy 20 éves nő megpróbált öngyilkos lenni, és kiugrott a nyolcadik emeleti szobájából, de egy 89 éves nőre zuhant. Az idős nő meghalt, a fiatal túlélte a becsapódást.

A szombati volt az első, erkélyről kizuhanó turista, mióta Spanyolország feloldotta a határzárat.

Nem ritkák a hasonló esetek, több spanyol szállodában is történt már ilyen. Leggyakrabban (bár nem mindig) brit fiatalok próbálnak meg emeleti szobájukból a medencébe ugrani, általában miután alkoholt vagy kábítószert fogyasztottak.

Rovatok