Index Vakbarát Hírportál

7 billió forintos szerződést kötött a Pentagon a Boeinggel az F-15EX vadászgépekre

2020. július 14., kedd 14:06

Az amerikai légierő 1,2 milliárd dollár értékben vásárolja meg a Boeingtől az F-15EX vadászrepülők első szállítmányát. De az ügylet valós léptéke ezt az összeget sokszorosan meg fogja haladni. A szerződésbe ugyanis nem írtak sem határidőt, sem leszállítandó darabszámot. Így a katonaság megelégedése esetén az iparági szakértők szerint összességében akár 23 milliárd dollárra is rúghat a következő években leszállított F-15EX-ek értéke.

Az első adag nyolc repülőt jelent, ezek ára 1,2 milliárd dollár, amelyeket már gyártanak a Boeing St Louis-i gyárában. Az első két példányt a 2021-es pénzügyi év második negyedében fogják leszállítani. A fennmaradó hatot 2023-ban szállítja a Boeing.

A teljes F-15EX-rendelés azonban ennél sokkal nagyobb léptékű lehet. A következő években 76 gépet terveznek venni, és a típus életideje alatt ez a szám elérheti a 144-et is. Az F-15EX a jelenleg szolgálatot teljesítő, de már öregecskedő F-15C/D-ket fogja felváltani. A rendszereit természetesen fejlesztették az elődhöz képest, a szakértők az F-15EX-et negyedik-ötödik generációs vadászgépnek nevezik. Ez azt jelenti, hogy a negyedik generációnál fejlettebb, de azért nem éri el az ötödik generációt, amelybe például az F-35 vagy az F-22 sorolható.

A légierő közleményében dicsérte, hogy az F-15EX rendszereit úgymond nyílt végűre tervezték, vagyis viszonylag egyszerű lesz tuningolni a jövőben kifejlesztett technológiákkal. Így a típus várhatóan lassan fog elavulni. 

A kétüléses gépet hiperszonikus fegyverekkel is fel lehet szerelni, amelyek akár 6,5 méter hosszúak és három tonna súlyúak is lehetnek. A hiperszonikus fegyverek (amelyek a hangsebesség ötszörösével képesek haladni) jelenleg a fejlesztések legígéretesebb ága a légierő szerint. Egyes szakértők azonban kritizálták a légierőt a Boeing-szerződés miatt. Szerintük inkább a rivális Lockheed-Martin építette F-35-ösökre kellene támaszkodni, amelyeket a Kína és Oroszország jelentette új típusú fenyegetések ellen jobban bevethetőnek ítélnek.

(National Defence)

Rovatok