Index Vakbarát Hírportál

Szeptembertől járványtant is tanulnak majd a középiskolások

2020. július 14., kedd 09:04

Átalakul a gimnáziumi biológiaoktatás, három helyett már csak két évig lesz kötelező, és több új témakör is bekerült a tantervbe – írja a Magyar Nemzet. Eddig 10.-től 12.-ig volt kötelező tantárgy, de az új Nemzeti alaptanterv szerint szeptembertől már csak a gimnázium első két évében kell majd biológiát tanulni. Az utolsó két évben a diákok fakultációként felvehetik a tárgyat, ami során a korábban is használt emelt szintű tankönyvből tanulhatnak.

Két tankönyv készült az új tantervhez: az egyik a molekuláris szinttől az életközösségekig szintenként adja át az anyagot, a másik pedig a magasabb szerveződési szinteknél indul, és onnan jut el azokhoz témakörökhöz, amiknél már kémiai ismeretekre is szükség van. A tanárok döntik el, hogy milyen irányból közelítik meg a tananyag átadását.

A tankönyvben új témakörök és új elméletek is megjelennek, mint például az újabb evolúciós elméletek, a járványtan, és sok idő jut majd a fenntarthatóságra, a Föld és a Kárpát-medence természeti értékeinek megóvására vagy épp a globális klímaváltozás és az élővilág működése közötti összefüggések feltárására.

A kötelező évek számával a tananyag is csökkent, de a régebbi ábrák mellett sok új kép és grafika is bekerült az új tankönyvekbe.

Rovatok