Index Vakbarát Hírportál

30 millió újságoldal között keresheti végre a saját arcát

2020. július 16., csütörtök 09:15

Továbbfejlesztették a digitális tudománytár, az Arcanum funkcióit, a szavak mellett már arcokra, régi képekre is lehet keresni az adatbázisban. Az új keresési lehetőség több célt szolgál,

A keresőt az Amazon algoritmusának és az Arcanum adatbázishalmazának együttese teszi ki. Ahogy Biszak Előd, az Arcanum programozója elmondta, ezt a szintű mesterségesintelligencia-használatot egy éve nem tudták volna még megcsinálni, de régóta gondolkoztak rajta, hogy kéne ez a bővítés. A mostani algoritmus egy neurális hálót hoz létre a keresett arcon, ez a háló fut le az Arcanumon megtalálható, közel 30 millió újságoldalon.

Ennek segítségével tudjuk megtalálni az arcokat az újságokban. Az Arcanumban a neurális hálók programozásához a Tensorflow nyílt forráskódú szoftvercsomagot használjuk. Ehhez van elérhető betanított neurális háló, ami adott képen az arcokat találja meg.

- magyarázta Biszak. Több akadályt is ki lehet így küszöbölni abban az esetben, ha a szöveges keresés nem hoz eredményt: például mert az újságban az arckép alatt nem szerepel a név vagy mert olyan emberre akarunk rákeresni, akinek mondhatni, tucatneve van. Ha például én saját magamra keresek, a nem túl ritka Molnár Réka névvel, 30 ezernél is több szöveges találat közül válogathatok. Ezzel szemben ha képpel keresek magamra:

Kiderül, hogy az algoritmus szerint hasonlítok Emma Watsonra!

Ez is szórakoztató így önmagában, de mivel nem szerepeltem arccal újságokban, nem túl hiteles bizonyíték. Ha viszont mondjuk a szintén gyakori nevű Kiss László íróra keresek, szöveges keresésnél a “Kiss László” szóra 78 ezer találat kerül elő az 1820 előttiektől kezdve a 21. századig. Arcképes kereséssel viszont egészen más a helyzet:

Az Arcanum szerint az algoritmus egyik legérdekesebb funkciója, hogy az öregedést is ki tudja küszöbölni, Biszak szerint őket legjobban az lepte meg, 

hogy adott személyről különböző életkorban is megtalálja a képeket. Voltak olyan találatok, amikre mi ránézésre azt gondoltuk, hogy nem ugyanarról a személyről van szó, de utána az újságcikket megnézve kiderült, hogy mégis.

A program igazán nagy kihívása az, hogy a régi újságokban előforduló arcképek minősége nem túl jó, Biszak szerint ráadásul “a gyenge minőségű elmosódott régi nyomatok az idők során tovább koptak, és a szkennelés során történő újabb mintavételezés is tovább rontja a helyzetet”, így az algoritmus néha félre tud menni: de szerintük inkább csak az olyan képeknél, amiket “gyakran egy valódi személy sem tud beazonosítani”. 

Előnye viszont a keresőnek, hogy csoportos képeket is fel tudunk tölteni rá, ilyenkor a legfelismerhetőbb arcra kezdi el lefuttatni a keresést a program (ellenben ha mi nem arra akarunk keresni, akkor érdemes körbevágni a képről azt az arcot, amire a keresés folyna).

Az arckeresés opció csak Arcanum-előfizetéssel használható, kivéve július 17-19. között, ekkor az új funkció miatt “nyílt napot” tartanak az Arcanum oldalán, bárki ingyenesen használhatja ebben a pár napban nemcsak az arckeresőt, de a teljes digitális adatbázist is. A későbbi használathoz viszont elő kell majd fizetni: ez egy évre 30 ezer (a hétvége akciójában 15 ezer), egy hónapra 5 ezer forintot jelent.

(Borítókép: neurológiai háló illusztrációja egy arcon. Fotó: Arcanum)

Rovatok