Index Vakbarát Hírportál

A Google leszedi a reklámokat a koronavírusról álhíreket terjesztő oldalakról

2020. július 18., szombat 20:27

A Google leveszi a reklámokat a koronavírusos álhíreket terjesztő oldalakról – írja a CNBC. Ezen kívül nem engedi majd, hogy ilyen jellegű álhírek hirdetésként jelenjenek meg, és akár a az összes hirdetési pénzt is megvonják azoktól az oldalaktól, amik tovább terjesztik az álhíreket. Ezzel a lépéssel kiegészítik a már eddig is élő egészségügyi álhírterjesztési szabályzatukat. Az új irányelvek augusztus 18-án lépnek életbe.

Minden olyan állítást álhírnek tekintenek, ami szembe megy a SARS-CoV-2-ről alkotott tudományos konszenzussal.

A szabályozás nem érinti majd azokat az oldalakat, amik pont ezeket az álhíreket próbálják meg eloszlatni, valamint azokat az oldalakat, amik nem koronavírusos összeesküvés-elméleteket terjesztenek.

A nagy oldalak mind küzdenek a vírus okozta információs káosz kihívásával. Először egy rövid időre betiltották a nem-kormányzati koronavírusos hirdetéseket, de ezt több panasz után törölték. Ezen kívül több YouTube videóról levették a hirdetéseket, amit sok hasonlóan kényes témánál meglépek már, és a járvány eleji pánikvásárlás miatt egy időre betiltotta a maszkok reklámozását is.

Rovatok