Index Vakbarát Hírportál

A Twitter elkezdte letiltani a Qanon összeesküvés-elmélethez köthető fiókokat

2020. július 22., szerda 08:11

Több ezer Twitter-fiókot zárnak be, amelyeket a Qanon néven elhíresült összeesküvéselmélet-halmaz tanainak terjesztésére használtak fel. A Qanon-hívők azt vallják, hogy Donald Trump nem is olyan együgyű, mint amilyennek látszik, csak direkt tetteti magát idiótának, hogy így tudja leleplezni a Washingtont a markaiban tartó háttérhatalmakat.

A Twitter a rengeteg fiók letiltása mellett a jövőben nem fog a Qanonhoz köthető tartalmakat ajánlani, és blokkolja az ezekre mutató linkeket is. A közösségi oldal azzal indokolta döntését, hogy így akadályozzák meg az "offline károkozást".

A bejelentés szerint mindazokat a fiókokat végleg le fogják tiltani a jövőben, amelyek a Qanon álhíreit terjesztik. Emellett az irányelveket a jövőben még szigorúbban fogják alkalmazni mindazok ellen, akik "vétenek a sokszoros fiókokat illető szabályok ellen, összehangolt támadást intéznek személyek ellen, illetve megpróbálják megkerülni a korábbi felfüggesztéseket."

Az intézkedés várhatóan 150 ezer fiókot érint világszerte.

A Qanon az utóbbi időszakban tört elő az internet sötét bugyraiból a mainstream média fókuszába. A hívei gyakorlatilag bármit terjesztenek, ami segíti Trumpot, például az elhíresült pizzagate fiktív botrányt is.

(BBC)

Rovatok