Index Vakbarát Hírportál

Csernobili gombát teszteltek sugárpajzsként a Nemzetközi Űrállomáson

2020. július 24., péntek 15:48

A csernobili atomerőmű-katasztrófa helyszínén olyan penészgombákat találtak, amelyek elnyelték a radioaktív sugárzást. Felvitték e gombákat a Nemzetközi Űrállomásra, hogy teszteljék sugárzáselnyelő képességüket a kozmikus sugárzással szemben is. E tulajdonságuk miatt a jövőbeli Mars-kolóniák megvédésében is lehet szerepük.

A kozmikus sugárzás veszélyes az űrhajósokra, ezért védeni kell őket. Sugárpajzsot például rozsdamentes acélból is lehet készíteni, de ezt a földről kell felvinni, ami rendkívül költségessé és körülményesé teszi a használatukat. 

Viszont van egy gombafaj, a Cladosporium sphaerospermum, amelyet először a csernobili atomerőmű környékéről izoláltak, és kiderült róla, hogy képes elnyelni a radioaktív sugárzást. Az Észak-karolinai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy esetleg a gomba a kozmikus sugárzást is képes-e elnyelni.

A kutatók megnyertek egy űrinnovációs pályázatot, így lehetőséget kaptak, hogy a gombáikat felküldjék a Nemzetközi Űrállomásra, hogy 30 napon keresztül vizsgálják a sugárzáselnyelő képességüket. Bár csak nagyon vékony, 2 milliméteres vastagságú gombaréteget küldhettek fel, de ez így is képes volt a sugárzás 2 százalékát kiszűrni. Így elméletben egy 21 centiméteres réteg képes lehetne megvédeni a marsi telepeseket.

Rovatok