Index Vakbarát Hírportál

200 milliárdot buknánk az 5G korlátozott versenyén

2020. július 30., csütörtök 15:05

Valódi helyszínen, személyesen megjelent újságírók előtt tartott sajtótájékoztatót a Huawei csütörtökön, és amellett, hogy számos 5G berendezését bemutatta, hosszan ecsetelgette az Oxford Economics nevű gazdasági tanácsadócég tanulmányának következtetéseit, hogy hány milliárd eurótól eshetnek el az eurózóna országai a hálózatépítés és a beszállítói verseny korlátozásával.

Egy hatalmas ziccert kihagytak: a kínai Sencsenből és Lengyelországból, remek minőségben közvetített online videós előadáshoz wifin csatlakoztak az internetre, mint utólag kiderült, pedig ott helyben 500-800 Mbps letöltési sebességet mértünk a magyar szolgáltatók 5G hálózatán.

Az amerikai kiberbiztonsági és kereskedelmi háború célkeresztjében álló Huawei arra igyekezett rámutatni az Oxford Economics tanulmányával (itt érhető el), hogy az 5G berendezések piacán a verseny korlátozása Magyarországon körülbelül 200 milliárd forinttal nölvené meg az 5G hálózatok kiépítésének összköltségét.

A lassabb fejlesztés miatt 2023-ban félmillióval kevesebb felhasználó férne hozzá az újgenerációs hálózathoz. 

Európa 31 országára nézve ugyanez a korlátozás évi 3 milliárd dollár plusz kiadást jelentene a következő évtizedben, és 2023-ban 56 millióval kevesebben használnák az 5G-t, mint abban az esetben, ha többszereplős piaci verseny lenne.

Az Oxford Economics tanulmánya abból indult ki, hogy az 5G berendezések piacán hasonló lenne a versenytársak részesedése, mint 4G-ben 2018-ban, amikor a Huaweinek 29 százalék, az Ericssonnak 27 százalék, a Nokiának pedig 25 százalékos részesedése volt. Elemzőik a Huawei kizárása esetén csak e két versenytárs jelentős megerősödésére számítanak.  

Kihasználta az alkalmat a Huawei, hogy pár izgalmasabb fejlesztésén keresztül mutassa meg, miként tudnak spórolni a szolgáltatók az eszközeivel. Ilyen például az a 27 kilogrammos bázisállomását két szerelő pár óra alatt be tudja üzemelni, és az eszköze passzív hűtőrendszerrel van felszerelve, így a közelében lakóknak nem kell ventilátorok zúgását hallgatni. Arra is van magoldása, hogy egy épületre egyszerre lehessen 5G adót telepíteni, miközben az ott lakókat is ellátják gigabites üvegszálas kapcsolattal.

Kínában persze mindenhol tárt karokkal fogadják az ország első számú mobilcégét, olyannyira, hogy a Huaweinek ott közel ötven százalék a részesedése az 5G telefonok piacán. Mindezt úgy érte el, hogy a távol-keleti országban 2020 második negyedévében már minden harmadik eladott készülék 5G-képes volt

Hogy ne legyen kérdéses a Huawei hálózati eszközeinek a megbízhatósága, a kínai cég azt szorgalmazza, hogy a mobilipar globális szabványosító és iparági testületei, a GSMA és a 3GPP által közösen elfogadott NESAS biztonsági keretrendszer alapján ítéljék meg minden hálózati berendezés kiberbiztonságát, azokat is, amiket más cégek dobnak piacra.

Rovatok