Index Vakbarát Hírportál

Csúcson van a biodiverzitás Új-Guineán

2020. augusztus 6., csütörtök 13:47

Évszázadok óta gyarapodó gyűjtemények átfogó vizsgálatával kiderült, hogy a növényfajok változatosságában Új-Guinea világrekorder a szigetek között. A világ legnagyobb trópusi szigete, amely a mezőktől a dzsungeleken át a magas hegycsúcsokig ökoszisztémák széles skáláját tudja felmutatni, több mint 13 ezer növényfajnak ad otthont. 

Botanikusok a 17. század óta itt több ezernyi növényt gyűjtöttek össze, neveztek el és archiválták őket szerte a világon, de mostanáig csak durva becsléseik voltak arról, mennyi növényfaj élhet a szigeten. A számok 9 és 25 ezer között ingadoztak - mondta el Rodrigo Cámara-Leret, a Zürichi Egyetem evolúcióbiológiai és környezettudományi intézetének munkatársa szerdán. A szakértő vezetésével 19 ország 56 intézetének 99 tudósa összeállította az első szakértők által ellenőrzött listát Új-Guinea és a környező szigetek 13 634 szövetes vagy magasabb rendű növényfajáról.

Új-Guinea ezzel a világ leggazdagabb flórájával rendelkező szigete - 20 százalékkal több növényfaj él itt, mint Madagaszkár vagy Borneó szigetén.

A fajokban messze leggazdagabb növénycsalád az orchideáké, a listákon szereplő növények csaknem egyharmada fa.

Különösen fontos, hogy a növények 68 százaléka endemikus, tehát csak a szigeten fordul elő. „Ilyen mértékű endemikus faji sokszínűség páratlan a trópusi Ázsiában. Indonézia és Pápua Új-Guinea államok, amelyekhez Új-Guinea szigete tartozik, nagy felelősséget vállalnak ennek a pótolhatatlan faji sokszínűségnek a túlélésében” - fogalmazott Cámara-Leret.

Az új lista a biogeográfiai és ökológiai tanulmányok pontosságát jelentősen javíthatja és megkönnyíti további fajok felfedezését. De a munka itt még nem ért véget. „Úgy becsüljük, hogy a következő 50 évben újabb 3-4 ezer növény adódik hozzá" - mondta Michael Kessler, a tanulmány társszerzője és a Zürichi Egyetem botanikus kertjének tudományos kurátora.

Kiemelte: ezek a projektek mind fontosak a fajvédelem megtervezéséhez, valamint a klímaváltozás hatásainak és a földhasználat változásának megjósolásához.

MTI

Rovatok