Index Vakbarát Hírportál

Hekkereket kértek meg, hogy törjenek fel egy műholdat

2020. augusztus 7., péntek 10:48

Műholdak nélkül elképzelhetetlen a modern gazdaságok működése, de bármilyen távoliak és elérhetetlenek az űrben száguldozó eszközök, sokkal sérülékenyebbek, mint ahogy azt gondolnánk. Az Egyesült Államok katonasága és hírszerzése aggódik a jövőben lehetséges űrbéli konfliktusok miatt, hiszen az olyan nagyhatalmakkal, mint Kína és Oroszország, odafent is zajlik egyfajta fegyverkezési verseny. Ebben műholdgyilkos fegyverek, egymás jelét zavaró műholdak és számítógépek előtt ülő kiberkatonák lesznek a főszereplők.

Ennek fényében rendezik meg a napokban a Hack-a-Sat nevű versenyt az USA légi erejének és az amerikai védelmi minisztérium elit hekkeralakulatának támogatásával, és ebben azt a feladatok kapták a résztvevők, hogy törjenek fel egy konkrét műholdat.

A csapatok dolgát nehezíti, hogy a koronavírus-járvány miatt ezúttal nem egy bérelt szobában zsúfolódnak össze a laptopjaikkal, pizzákkal és energiaitalokkal, mint ahogy egy normális hekkerversenyen tennék, mindenki a saját otthonából csatlakozhat, miközben Discord-szervereken és Slacken tartják egymással a kapcsolatot.

Nyolc csapat jutott be az augusztus 7-9-ig zajló döntőbe a versenyre jelentkező 1300-ból, és 50 ezer dolláros (14,6 millió forintos) díjat vihetnek el. A csapatok méretét nem korlátozták, csupán annyit szabtak feltételül, hogy legalább egy amerikai állampolgár legyen köztük, és senki se érkezzen olyan országból, vállalattól vagy terroristacsoporttól, amely rajta van az Egyesült Államok bármilyen tiltólistáján.

A válogatókon 24 különböző feladatban mérettettek meg a csapatok. Például volt olyan próba, amelyben kaptak három képet épületekről, látható árnyékokkal és a földrajzi koordinátákkal, amiből meg kellett mondani, hogy hol helyezkedett el a képet készítő kamera, és hol volt a fény forrása. De volt olyan kihívás is, amelyben megmondták, honnan látnak egy műholdat, a versenyzőknek pedig meg kellett mondani, hogy ugyanazt a műholdat később hol kell keresni az égen.

A döntőben még izgalmasabb feladat elé néznek, megkapják egy FlatSat nevű, ténylegesen az űrben keringő műhold pontos hardveres és szoftveres másolatát, és ha sikeresen megfejtik a titkait, akkor megpróbálhatnak behatolni az űrben lévő eszköz rendszereibe.

Volt már példa űrbéli támadásokra, ami kellőképpen alátámasztja a Hack-a-Sat verseny fontosságát: 1998-ban hekkerek tették tönkre a ROSAT műholdat azzal, hogy egyenesen a Nap felé fordították a napelemeit, 2007-ben és 2008-ban pedig a NASA USGS földfigyelő műholdjaihoz szereztek a támadók illetéktelen hozzáférést. Talán érthető, hogy nem akarják megvárni, amíg rosszindulatú hekkerek veszik át jól felszerelt hírszerző műholdak irányítását, és igyekeznek megkeresni azokat a jól képzett szakértőket, akikkel erősíteni tudják a kibervédelmi alakulatokat.

(Wired)

Rovatok