Index Vakbarát Hírportál

A Google-nek fizetnie kéne az ausztrál újságoknak, ezért fegyverbe hívja felhasználókat

2020. augusztus 17., hétfő 13:05

A Google arra kéri az ausztrál felhasználóit, hogy szólaljanak fel a techóriást célzó, készülő kormányrendelet ellen, ami szerint a Google-nek és a Facebooknak fizetnie kéne a médiumoknak a megjelenített újságcikkekért – írja a Verge.

A cég ausztrál kezdőlapján ugrik fel egy üzenet, amire kattintva egy nyílt levélhez jut a felhasználó. A felugró üzenet szerint az ausztrálok internetezési szokásai veszélybe kerültek, a keresési élményüket tönkre teheti egy új kormányrendelet.

Az ausztrál fogyasztóvédelmi felügyelet szerint a Google levele félreinformálj a fogyasztókat.

A rendelet ötlete még 2019-ben fogalmazódott meg, mikor egy vizsgálat során az ausztrál törvényhozás azt találta, hogy a Google és a Facebook a hirdetési bevételek aránytalanul nagy részét teszi zsebre, pedig a tartalmat nem ők gyártják, hanem újságoktól szerzik őket. Ez most a járvány alatt még fontosabbá vált, ugyanis több mint száz helyi lap volt kénytelen elbocsátani újságírókat a bevételek kiesése miatt, mert visszaesett a hirdetésekből befolyó pénz mértéke.

A Google ausztrál igazgatója, Melanie Silva levelében azt írja, hogy a rendelet miatt sokat romolhat a netezők Google-ös és YouTube-os felhasználói élménye, és a személyes adataik a nagy újságcégek birtokába kerülhetnek. Azzal is érvelnek, hogy a nagy kiadók igazságtalan előnyhöz juthatnak, mert a Google kötelezve lenne, hogy megossza velük a sorrendekhez használt algoritmus működését és változásait, és azok úgy tudják alakítani a tartalmi stratégiájukat, hogy kihasználják az algoritmust.

A Guardian szerint nem minden kiadó kapná meg ezeket az információkat, csak azok amik megfelelnek bizonyos követelményeknek (például 150 ezer dolláros éves bevétel). A Google szerint a tervezet veszélybe sodorhatja a felhasználók személyes adatait.

A fogyasztóvédelmi szerv, ami a tervezet mögött áll ezt tagadja. Elmondásuk szerint a Google-nek nem kell majd extra felhasználói adatokat megosztani a cégekkel, csak amennyit akar.

A Google júniusban bejelentette, hogy egy új projekt keretében néhány országban, köztük Ausztráliában fizetni fog az újságíróknak a megjelentetett tartalomért. A tervezet miatt az program ausztrál részét leállították.

Nem ez az első, hogy a Google közvetlenül üzen a felhasználóinak, ha valahol a cég számára kényelmetlen törvényt terveznek bevezetni. A 13-as cikkelyről szóló viták idején a YouTube-on ugrott fel az ausztrálhoz hasonló üzenet, de nem csak eddig mennek el. Spanyolországban is arra akarta a céget kötelezni a kormány, hogy fizessen az újságoknak, úgyhogy ott leállították a Google News szolgáltatásukat. 

Májusban egy blogposztban még azzal érveltek a tervezet ellen, hogy nem futtatnak reklámokat a Google News vagy a Google kereső felületén, és azzal, hogy Ausztráliában a keresések töredékét teszik csak ki a hírkeresések, de több millió olvasót irányítanak az újságok oldalaira.

Rovatok