Index Vakbarát Hírportál

A WHO azt kéri, hogy ha nem muszáj, ne menjünk fogorvoshoz

2020. augusztus 18., kedd 16:33

A WHO kedden arra kérte a lakosságot, hogy csak akkor menjenek fogorvoshoz, ha feltétlenül szükséges – írja a Science Alert. Erre a világszervezet szerint addig lehet szükség, míg nem csökken elég alacsonyra a napi új esetek száma.

Nem szükségesként tekintenek az egyszerű, különösebb indok nélküli vizsgálatokra, a tisztításra és a megelőző kezelésekre. Irányelveket is kiadtak, amiknek betartásával a fogorvosok csökkenthetik a fertőzés veszélyét.

Ugyanez vonatkozik az esztétikai kezelésekre, de a sürgős fogorvosi beavatkozásokat fontos megejteni, ha azok elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ember használni tudja a száját, fájdalomcsillapítási célúak, vagy segítenek az ember életminőségének fenntartásában

– írják.

A WHO szerint ha lehet, akkor a beteg fogának állapotát távvizittel kéne először felmérni. A szájgyógyászati szakemberek azért vannak nagyobb veszélyben, mert sokat beszélgetnek közelről a beteggel, gyakran érintkeznek nyállal, vérrel és más testnedvekkel, valamint gyakran használnak éles eszközöket.

Az említett aeroszolgeneráló beavatkozások között szerepel a fogtisztítás, az ultrahangos fogkőkaparás és -csiszolás, a sebészi foghúzás és a műfogak felhelyezése. Az irányelvek tartalmaznak javaslatokat, hogy hogyan lehet a fertőzés veszélyét csökkentve törött műfogsorokat javítani, alapvető beavatkozásokat végrehajtani.

Mindeközben a WHO fogorvosi vezetője, Benoit Varenne szerint sok országban elhanyagolják az orális egészséget. Becsléseik szerint 3,5 milliárdan szenvednek valamilyen fogászati betegségben,

a kezeletlen csontfog-szuvasodás a leggyakoribb emberi betegség.

A WHO-tagállamok 75 százaléka jelentette, hogy a SARS-CoV-2 súlyos fennakadásokat okozott a szájegészségügyi ellátásban. Varenne azt is kiemelte, hogy nem minden fogorvos jut hozzá a megfelelő védelmi felszerelésekhez a járvány alatt.

Rovatok