Index Vakbarát Hírportál

A Magyar Orvosi Kamara határozottan kiállt a vírusszkeptikus konferencia ellen

2020. augusztus 18., kedd 10:49

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) nyílt levélben kéri a belügyminisztert és az emberi erőforrások miniszterét, hogy lépjenek fel az augusztusban Magyarországon megtartani tervezett vírusszkeptikus és oltásellenes nemzetközi konferencia ellen. Az eseményt a budapesti Magyarok Házában akarják tartani, a konferencia fővédnöke Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, és több hazai és külföldi orvos is részt vesz rajta.

A MOK továbbra is kiáll a nemzetközileg elfogadott, tudományosan elfogadott maszkviselés mellett. Ezzel szemben látják, hogy a relatíve jó járványhelyzet miatt a magyarok egyre kevésbé fedik el a szájukat és orrukat, ami hozzájárul az új esetek növekvő számához.

[A] kiemelkedően jó járványügyi helyzet miatt az elmúlt hónapokban csökkent a lakosság veszélyérzete, és lazult az érvényben lévő rendelkezések betartási fegyelme

– áll a levélben.

Úgy látják, hogy egyre erősödik a szkepticizmus a vírussal és a tudományos konszenzussal szemben, ami lassan összemosódott az oltásellenességgel. Ez a mentalitás az egészségügyben is terjed, bár a kamara igyekszik fellépni ellene.

A Magyar Orvosi Kamara elnökségének véleménye szerint ez és a hasonló rendezvények, valamint az előadók és szervezők személyes megnyilvánulásai a közösségi médiában és a YouTube-on kifejezetten aláássák a kormányzati és tudományos törekvéseket a járvány visszaszorítására.

Kamarai tagok is felszólaltak az óvintézkedések ellen, az ő esetükben a kamara etikai eljárást indít, de ezt kevésnek tartják, mert a jelenség ellen nem, csak egyes személyek ellen tudna vele hatékonyan fellépni. Ezért kérik a minisztereket, hogy lépjenek fel a vírusvédelem érdekében, és használják jogi és hatósági lehetőségeiket.

Mindez felhívja a figyelmet arra, hogy kiemelten fontos a lakosság reális és hiteles tájékoztatása és a túlzott biztonságérzetből fakadó vírus-szkepticizmus elleni határozott fellépés

– zárták a levelet.

A MOK július végén  már  kérte  egy levélben a járvány elleni védekezést koordináló operatív törzset, hogy hívják fel hatásosabban a figyelmet az óvintézkedések és a szabálykövetés fontosságára, és hogy kezdjék el büntetni azokat, akik például boltban vagy buszon nem viselnek maszkot.

Rovatok