Index Vakbarát Hírportál

Többször is el lehet kapni a Covid-19-et

2020. augusztus 24., hétfő 15:44

Egy hongkongi férfi az első, aki regisztráltan újrafertőződött a SARS-CoV-2 koronavírussal – írja a New York Times. Hasonló esetekről korábban is volt már szó, de ez az első olyan, ahol a tesztek is bizonyítják az újrafertőzést.

Az egyébként egészséges 33 éves férfi Spanyolországból tért haza, mikor a tesztje pozitív lett. Négy és fél hónappal korábban már egyszer átesett a Covid-19-en, akkor enyhe tünetekkel, most egyelőre tünetmentes. Ez azt jelentheti, hogy a fertőzöttség csak pár hónapos immunitást biztosít, és ez kihatással lehet a készülő vakcinákra is. A férfiban talált vírus megegyezett azzal, ami júliusban és augusztusban Európában keringett,

vagyis nem a korábbi fertőzés nyomai bukkantak fel, hanem egy új fertőzésről van szó.

A Hongkongi Egyetem kutatói a férfi mindkét fertőzésekor levett vírusmintát megvizsgálták, és jelentős különbségeket találtak a vírusok között. A náthát okozó koronavírusokról tudjuk, hogy egy évben akár többször is fertőzhetnek, de a szakértők abban bíztak, hogy a jelenlegi járvány mögött álló koronavírus inkább hasonlít a korábbi SARS és MERS vírusokra, amik fertőzés után akár több éves védettséget is nyújthattak.

Rovatok