Index Vakbarát Hírportál

25 éve jött ki a Windows 95

2020. augusztus 26., szerda 09:54

Huszonöt évvel (és két nappal) ezelőtt Bill Gates és az akkor még fénykorát élő Jay Leno talkshow-műsorvezető akkoriban még szokatlanul látványos showműsor közepette mutatta be a Microsoft paradigmaváltónak szánt (és paradigmaváltást is hozó) új operációs rendszerét, a Windows 95-öt.

Talán kevesen neveznék a Windows 95-öt a világ valaha kiadott legjobb operációs rendszerének (még a Microsoft termékei közül is többre értékelik az XP-t vagy a Windows 7-et), de azt nehéz lenne elvitatni tőle, hogy lefektette a pécés operációs rendszerek ki tudja hány következő évtizedének alapjait. Olyan, akkor újdonságnak számító komponenseket építettek bele, mint a Start menü, illetve a driver telepítése nélkül működő perifériák támogatása (Plug-and-Play), ami ma már természetesnek tűnik.

Ha visszapillantunk a Windows 95 méretes hype-ot generált bevezetésére, mintha beszippantana minket a kilencvenes évek; például felhasználóbarát okítófilmet forgattak hozzá a Jóbarátokból ismert Rachel és Chandler (vagyis Jennifer Aniston és Matthew Perry) főszereplésével. Az operációs rendszer 25 éves évfordulója mellett a várva várt Jóbarátok-reunionre (amit sajnos megint eltoltak a koronavírus-járvány miatt) való felkészülésképpen is érdemes kiélvezni a videó minden egyes másodpercét:

A nosztalgiázás kiélvezése után azonban mindenki frissítsen lehetőségei szerint a legfrissebb operációs rendszerre, mert ezzel rengeteg fejfájástól kíméli meg magát. A frissítetlen operációs rendszer és a javítatlanul hagyott biztonsági hibái teszik lehetővé ugyanis a legtöbb hekkertámadást.

(CNET

Rovatok