Index Vakbarát Hírportál

Anthony Fauci óva int a lóhalálában engedélyezett vakcináktól

2020. augusztus 26., szerda 10:21

Az amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének (NIAID)  igazgatója és az amerikai koronavírus-stratégia legfontosabb irányítója, Anthony Fauci azon vakcinák túl elhamarkodott piacra dobása ellen emelt szót, amelyek hatásosságát és biztonságosságát még nem bizonyították megfelelőképpen.

Lazán kapcsolódik, hogy Donald Trump pár napja a háttérhatalmak ármánykodásával vádolta meg az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóságot (FDA), amiért azok nem hajlandók elég gyorsan átengedni a vakcinákat, hogy még az elnökválasztás előtt kérkedhessen velük.

Az amerikai elnök a hírek szerint azon gondolkodik, hogy még azelőtt tömegesen elérhetővé teszi az amerikai vakcinákat, hogy azokat megfelelő módon tesztelték volna – nyilvánvalóan irigyelve az orosz és kínai "sikereket". Ezek az országok még a fázis 3-as tesztszakasz (vagyis a tényleges bizonyítékok) előtt engedélyezték a saját oltóanyagaikat.

Fauci azt mondta a Reutersnek, hogy egy nem kellően ellenőrzött vakcina kibocsátása veszélybe sodorná a későbbi fejlesztéseket is. A demokraták azzal vádolják az elnököt, hogy a potenciálisan hatástalan és/vagy veszélyes vakcinák kibocsátásával újra amerikaiak életét veszélyezteti politikai előnyszerzés céljából.

A Financial Times szerint a Trump-adminisztráció keresi annak a lehetőségét, hogy vészhelyzeti engedélyt adjanak az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által fejlesztett vakcinának. Ezt az oltóanyagot már 10 ezer emberen tesztelték, de az amerikai szabályozás szerint 30 ezren kellene, mielőtt engedélyezik.

Azt nagyon nem akarjuk látni, hogy egy vakcina azelőtt kapjon vészhelyzeti engedélyt, hogy bizonyították volna a hatásosságát. Az egyik legnagyobb veszélye annak, ha egy nem kellően kész vakcinát kibocsátanak, hogy nagyon megnehezíti, ha nem ellehetetleníti, hogy a következő vakcinák embereket toborozhassanak a tesztelésükhöz. Számomra abszolút elengedhetetlen, hogy bizonyítsák az oltóanyag biztonságosságát és hatásosságát

– mondta Fauci a Reutersnek.

Rovatok