Index Vakbarát Hírportál

Új logóval érkeznek az Intel 11. generációs processzorai

2020. szeptember 3., csütörtök 10:01

Bemutatta az Intel a laptopokba szánt processzorok új generációját, és ezzel a lendülettel egy nagy arculatfrissítési projektbe is belevágott – írja az Engadget. A korábbi bekarikázott logó 2006 óta élt velünk, azóta matricázták rá a legdrágább és legszebb laptopokra is, hogy csak kínszenvedések árán tudjuk eltávolítani. Az új minimalista logó csak a harmadik a sorban, és a fogyasztói eszközökbe szánt csipektől a szerverekben dolgozó Xeon lapkákig minden terméken ez lesz látható.

De térjünk is rá a Tiger Lake kódnéven ismert 11. generációs csipekre, mégiscsak nagyobb hatásuk lesz az életünkre, mint annak a nyamvadt matricának. Habár az Intel még nem állt át a hatékonyabb és modernebb 7 nanométeres gyártástechnológiára, mint a rivális AMD, így is sok hasznos újítás került a lapkáiba. A csipek nagyjából 20 százalékkal gyorsabbak az előző generációnál, és a tavalyi Ice Lake sorozathoz képest kétszeres sebességen pörög a drágább processzorokba integrált Xe grafikus csip. Ez sem profi játékosoknak való, de van olyan erős, mint az Nvidia MX350. 

Kétféle osztályba sorolhatók az Intel Tiger Lake csipek, az erősebben 12-28 wattosak, a gyengébbek 7-14 wattosak. Ez többféle dizájnt tesz lehetővé, értelemszerűen az utóbbi kategória kerül majd a vékonyabb, könnyen hordozható gépekbe. A legbikább processzor a négymagos Core i7-1185G7 számozású modell lesz, Xe grafikával és 3-4,8 GHz-es órajellel, míg a vékony laptopokban a Core i7-1160G7 lesz a csúcs, szintén Xe grafikával és 1,2-4,4 GHz órajellel.

Fontos lesz még figyelni a laptopokon az Intel Evo jelzést, ami arra utal, hogy az adott gépbe a lehető legfrissebb hardverek kerültek (ez volt korábban a Project Athena címke). Az Intel Evo azt jelenti, hogy alvó módból 1 másodperc alatt fel kell állnia a rendszernek, 1080p felbontású kijelzővel legalább 9 órát kell működnie aksiról, és a gyári gyorstöltőnek 30 perc alatt 4 órára elegendő energiát kell biztosítania. 

Rovatok