Index Vakbarát Hírportál

A korlátozott nézőszám sem állítja meg a koronavírust a stadionban?

2020. szeptember 8., kedd 20:01

A kutatók azokat a profi focimeccseket vizsgálták, amelyeket még a lezárások előtt játszottak az Egyesült Királyságban. A majdnem üres stadionok is több megbetegedéshez és halálesethez voltak köthetőek.

A futballstadionok újranyitása még csökkentett nézőszám mellett sem mérsékelné a fertőzés kockázatát a kutatók adatai alapján. Legalábbis hatékony távolságtartás nélkül semmiképpen sem.

A Readingi Egyetem tudósai az angol nyolc legmagasabb liga adatait vizsgálták a koronavírus által kikényszerített lezárások előtt. Az esetszámok növekedése pedig semmivel sem volt kisebb egy-egy kevesebb nézővel megtartott meccs után, mint telt stadionok előtt játszott mérkőzéseket követően.

Eredetileg azt vizsgáltuk, hogyan tudnánk visszaengedni a nézőket a stadionokba, akár kevesebb létszámmal is. Azonban a tanulmányunk azt mutatja, hogy a csökkentett nézőszám önmagában nem elég a vírusfertőzés csökkentésére

– nyilatkozta James Reade professzor, sportközgazdász, a tanulmány vezető szerzője.

A legnagyobb probléma a tanulmány szerzői szerint, hogy hiába látogatják a futballmeccseket kevesebben, a szurkolók szeretnek csapatokban közlekedni, szurkolni, bárokba menni, mellékhelyiségeket látogatni, sorba állni. Nagy távolságokat utaznak közösen, gyakran tömegközlekedési eszközökkel. Ez a viselkedés pedig hatékony módja a vírus terjedésének Reade professzor szerint. 

Rovatok