Index Vakbarát Hírportál

Az ítéletnapi gleccser alatt több csatornát is felfedeztek

2020. szeptember 10., csütörtök 15:25

Több mély csatornát is felfedeztek az ítéletnapi gleccserként ismert Thwaites-gleccser alatt. Ez a felfedezés a kutatók szerint azért lehet fontos – írja a CNN, mert a Csendes-óceán vize is hozzájárul a gleccser olvadásához és a tengerszint emelkedéséhez. A gleccserek az óceánok után a Föld legnagyobb víztározói, ezért is különösen veszélyes olvadásuk.

A felfedezést a The Cyrosphere folyóiratban tették közzé. Az is kiderül, hogy a tengerfenék mélyebben van mint eddig gondoltuk, valamint több mélyen fekvő csatornát is felfedeztek, amik a jég és a tengerfenék találkozásához vezetnek.

A gigantikus méretű (akkora mint Florida állam vagy Nagy-Britannia területe) Thwaites-gleccser nyugat antarktiszi oldalán olvadó jég a globális tengerszint emelkedés 4 százalékáért felelős. Az elmúlt 30 év alatt a gleccser és a vele szomszédos gleccserek jégvesztesége ötszörösére nőtt. 

Ha a Thwaites összeomlik, akkor az 64 centiméteres tengerszint emelkedéshez vezethet. A kutatók próbálják kideríteni, hogy ez milyen hamar fog megtörténni. 

Rovatok