Index Vakbarát Hírportál

Új laboratóriumok indulnak a Wigner Fizikai Kutatóközpontban

2020. szeptember 30., szerda 15:19

Az új kutatóhelyekkel bekapcsolódhatunk a második kvantumforradalomba és az inerciális fúzió fejlesztésébe.

Az idén induló tizenhét nemzeti laboratórium és egy kutatólaboratórium közül kettő a Wigner Fizikai Kutatóközpontban (Wigner FK, volt KFKI) kezdheti meg működését: a kutatóközpont vezetésével indulhat el a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium, valamint ugyanitt kezdheti meg tevékenységét a Nanoplazmonikus Lézeres Fúziós Kutatólaboratórium is.

A Wigner FK lesz a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium konzorciumvezetője, Domokos Péter szakmai vezetésével.

A Wigner FK tájékoztatása szerint a labor stratégiai céljai közé tartozik egy olyan regionális kvantumkommunikációs hálózat létrehozása, amely csatlakoztatható az Európai Unióban tervezett kvantuminternethez, feladatai fotonokon, atomokon és mesterséges atomokon alapuló hardverkomponensek fejlesztése kvantuminformatikai műveletekhez, és az ehhez szükséges laboratóriumi háttér fenntartása a nemzetközi élvonal szintjén.

Emellett céljai között szerepel a kvantumszámításban élvonalbeli tudással rendelkező, a nagy infrastruktúraként működtetett kvantumszámítógépeket felhasználóként alkalmazni tudó hazai szakértelem felépítése – olvasható a szerdai közleményben.
    

A laboratórium konzorciumi tagjai a Wigner FK mellett a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara, a BME Természettudományi Kara, az ELTE Informatikai Kara és az ELTE Természettudományi Kara. A közlemény szerint a kvantumtechnológiában elért tudományos és műszaki fejlődés eljutott egy olyan szintre, hogy a kutatási eredmények lépésről lépésre átültethetővé váltak a gyakorlatba. Ez az úgynevezett „második kvantumforradalom” hatalmas kihívást jelent mind a világ, mind Magyarország számára, ami a legjobb szakemberek összefogását igényli. A Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium ezeknek a kiváló hazai mérnököknek, fizikusoknak, matematikusoknak és informatikusoknak az összefogását tűzte ki célul, hogy „Magyarország is méltó helyet biztosítson magának a második kvantumforradalom élmezőnyében”.

Lézer és fúzió

Szintén a Wigner Fizikai Kutatóközpontban kezdheti meg működését a Nanoplazmonikus Lézeres Fúziós Kutatólaboratórium, Biró Tamás szakmai vezetésével. A labor fő célja a lézeres begyújtású fúzió hatékonyságának a plazmonhatás révén történő növelése.

Mint írják, az emberiség egyik legnagyobb problémája napjainkban a hatékony és fenntartható energiatermelés. Az egyik legígéretesebb megoldási lehetőség erre a problémára a fúziós energiatermelés megvalósítása.

A Nanoplazmonikus Lézeres Fúziós Kutatólaboratórium ultrarövid lézerimpulzussal indukált plazmonok (kollektív elektrongerjesztések) hatásait vizsgálja az inerciális fúzió technikájának fejlesztését megalapozó, úttörő módon. Az inerciális fúzió a szabályozott magfúziónak az a módja, ahol a fúziós anyagot nagy energiájú, jelen esetben lézernyalábokkal nyomják össze, így hozva létre a fúzió feltételeit. Az eddigi eredmények alapján ez a módszer hatékonyabbá és gazdaságosabbá teheti az atommagfúzió begyújtását, ezzel egy új, innovatív megoldást kínál – olvasható a közleményben.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2020. júliusban jelentette be a laboratóriumok létrehozását, amelyek kialakítását, működésének megkezdését a kormány az idén 14 milliárd forinttal támogatja.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére létrejövő Nemzeti Laboratóriumok a nemzetgazdaság számára különösen ígéretes tématerületek hazai szakmai műhelyeit fogják össze. Céljuk a jelentős globális problémákra választ adni képes kompetenciák fejlesztése, a kutatási eredmények társadalmi, gazdasági és környezeti hasznosítása. Négy fő kutatási-fejlesztési területen – biztonságos társadalom és környezet, egészség, ipar és digitalizáció, valamint kultúra és család – alakítanak ki nemzeti laboratóriumokat.

Rovatok