Index Vakbarát Hírportál

Szabotázs miatt leállt a Teslák gyártása

2020. október 7., szerda 15:59

Egy belső e-mail tanúsága szerint a Tesla egyik, azóta kirúgott alkalmazottja „rosszhiszeműen szabotálta” a cég fremonti gyára működésének egy jelentős részét, írja a Bloomberg. Hogy pontosan milyen típusú károkat okozott a volt munkavállaló, nem derül ki a híradásból. A meg nem nevezett tettes először megpróbálta eltüntetni a nyomait, tönkretett egy számítógépet és egy munkatársát is megpróbálta megvádolni.  

Informatikai divíziónk hamar felismerte a beavatkozást, és gyors reagálásuknak hála sikerült megelőznünk a komolyabb károkat, a termelés pedig néhány órán belül helyreállhatott. 

– nyilatkozta Al Prescott alelnök. Nem ez volt az első alkalom a Teslánál, hogy valakik szabotálni akarták a termelést, és ezért komoly belső biztonsági szolgálatot tartanak fenn.

A tízezer embert foglalkoztató gyárban a Tesla S, X, 3, és Y nevű modelljeit gyártják.

Az elektromos autókat gyártó cég rövid története során gyakran találkozott szabotázsakciókkal. 2016-ban közvetlen konfliktusuk volt egy olajipari cég vezetőjével, aki Elon Musk nevében írt levelet Tesla pénzügyi vezetőjének. A nevadai gyár legutóbb egy Oroszországból indított kibertámadás célpontja volt  múlt hónapban .

Musk a szóban forgó fremonti gyárban próbálta megvalósítani a Model 3 nevű autója gyártásának hiperautomatizálását – ez azt jelenti, hogy járművet emberi beavatkozás nélkül, kizárólag robotok építették volna. Technikai problémák miatt végül a robotokat jóval agilisebb emberi munkavállalókra kellett cserélnie. 

Rovatok