Index Vakbarát Hírportál

Háromszorosára nőtt a cápák száma a kaliforniai partok mentén

2020. október 18., vasárnap 20:22

Sosem észleltek még ilyen sok cápát Dél-Kalifornia vizein a Long Beach-i Cápalabor állomásai mint ebben az évben - írta a CBS News. A cápalabornak a kaliforniai félsziget mentén ötszáz kilométer hosszan egészen San Luis Obispotól San Diegóig százhúsz darab víz alatti észlelőállomása van. Vasárnap, október 18-án tájékoztatott arról az intézet, hogy a kutatóik

eddig harmincnyolc cápát tudtak megjelölni, ez a triplája a tavaly jelölt példányszámnak. 

Ez a magas példányszám azért is meglepte a kutatókat a labor vezetőjének, Chris Lowe-nak az elmondása szerint, mert az évnek ebben a szakaszában a cápák délre úsznak, ahogyan lehűl az óceán vize.

A kaliforniai adatok azért is érdekesek, mert a világ cápapopulációjáról júliusban megjelent átfogó tanulmány szerzői megállapították, hogy a világ szinte minden táján csökken a cápák száma a túlhalászat és a klímaváltozás miatt, kivéve az említett amerikai államban, ahol pedig növekszik a számuk.

A CBS tájékoztatásából kiderül, hogy a növekvő cápaszám ellenére nem volt több szörfösöket érintő cápatámadás, mert a Long Beach-i Cápalabor szerkezetei előre figyelmeztetik a vízi mentőket a ragadozók érkezéséről, akik pedig értesítik a strandolókat. 

Rovatok