Index Vakbarát Hírportál

Orosz hackerek célkeresztjében a tokiói olimpia

2020. október 20., kedd 12:02

Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma szerint az oroszok kibertámadással akarták megzavarni az idei évre tervezett tokiói olimpiai játékokat.

A brit külügyminisztérium közlése szerint az orosz GRU katonai hírszerzése előzetes „számítógépes felderítést” végzett az érintett tisztviselők és szervezetek ellen. Az állítólagos támadásokra még a koronavírus-járvány előtt került sor, mielőtt még a játékokat elhalasztották volna 2021-ig. A külügy tisztviselői azonban nem részletezték részletesen a kibertámadások jellegét vagy mértékét.

Amerikai vádemelés az orosz kémek ellen

Mindeközben az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is vádemelést hirdetett hat orosz GRU-tiszt ellen, mert állításuk szerint „Oroszország stratégiai hasznát szolgáló” kibertámadásokat indítottak. Az orosz kémcsoport egyaránt megpróbálta megzavarni a 2018-as téli olimpiát, a 2017-es francia elnökválasztást és Ukrajna áramhálózatát - közölték az amerikai ügyészek.

Nincs olyan ország, amely ennyire támadóan, kártékony vagy felelőtlen módon használta volna ki az internetes képességeit, mint Oroszország.

-- nyilatkozta John Demers főügyész-helyettes a sajtótájékoztatón, és „az egyetlen csoport által elkövetett, legzavaróbb és legpusztítóbb számítógépes támadások sorozatának” nevezte a GRU ügynökök tetteit.

Dominic Raab, brit külügyminiszter szerint a tokiói olimpiai és paralimpiai játékok szervezőit, szponzorait és logisztikai szolgáltatóit célzó internetes támadások "cinikusak és vakmerők" voltak.

A lehető leghatározottabban elítéljük ezeket. Az Egyesült Királyság továbbra is együtt fog működni szövetségeseinkkel, hogy a jövőbeni rosszindulatú kibertámadásokat visszaverje.

- fogalmazott

Észak-Koreára és Kínára akarták kenni a támadásokat 2018-ban

A külügyminisztérium illetékesei a dél-koreai Pyeongchangban a 2018-as téli olimpia elleni kibertámadás részleteit is feltárták. Állításuk szerint a szintén orosz műveletet úgy tervezték meg, hogy úgy tűnjön, mintha Észak-Koreából vagy Kínából származna.

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok évek óta próbálja növelni az orosz hackerekre nehezedő nyomást azáltal, hogy nyilvánosan leleplezi tevékenységüket. A két ország külügyminisztériumai abban reménykednek, hogy ezek a Moszkvából irányuló és olimpiai, vagy más hasonló rendezvényeket becélzó támadásokról szóló hírek majd kiverik a biztosítékot más országoknál is, így szélesebb körű támogatást kapnak majd.

A britek szerint bosszút akartak állni az oroszok

Másrészről úgy gondolják, hogy ez a beavatkozási kísérlet, akárcsak a téli olimpiák elleni 2018-as kibertámadás, arra volt válaszcsapás, hogy Oroszországot doppingvétség miatt kizárták a sporteseményekből. Két évvel ezelőtt egy hasonló akció nyomán néhány résztvevő nem tudta kinyomtatni a jegyeit a nyitóünnepségre, így diplomáciai tekintetben is kínos volt, hogy csak üres helyeket hagytak. Ez az első eset, hogy az Egyesült Királyság kormánya hivatalosan az oroszok művének tulajdonítja ezt a támadást.

Viszont a nyugati hírszerző szervezetek úgy vélik, hogy a hackerek már alkalmazkodtak ahhoz, felfedték és nyilvánosságra hozták korábbi módszereiket. Ez viszont koránt sem jelenti azt, hogy visszafognák magukat a jövőben a hasonló támadásoktól, pusztán várhatóan a metódusukon változtatnak majd.

Állítólag a 2018-as téli olimpia hackertámadása a nyitóünnepséget célozta meg: a műsorszolgáltatókat, tisztviselőket, szponzorokat, sőt, még egy síterepet is megpróbált megzavarni. Az információk elemzését segítő brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ szerint a 2018-as támadás célja "a téli olimpiai és paralimpiai játékok lebonyolításának szabotálása volt" az internetes hálózatainak letiltásának segítségével.

Fizikailag is lekapcsolták a számítógépeket is a rendszerről

Az egyik módszer olyan rosszindulatú programok telepítése volt, amelyek törölték az adatokat az abban az évben használt számítógépes rendszerekből. A támadást az IT biztonsági szakemberek csak úgy tudták visszaszorítani, hogy lekapcsolták az érintett számítógépeket a rendszerről, és teljesen kicserélték azokat, így megakadályozták a rosszindulatú programok terjedését.

Az Egyesült Királyság kémelhárítása számos, nagy szervezetek elleni akciót tulajdonított GRU egységeknek, amelyek különféle fedőneveken működtek, például: Sandworm, VoodooBear és Iron Viking.

Magát a brit külügyminisztériumot is egy ilyen kibertámadás érte 2018-ban, amikor a GRU-hoz tartozó hackerek adathalász típusú támadással próbáltak hozzáférni számítógépes rendszereihez.

Rovatok