Index Vakbarát Hírportál

Magyar virtuális hűtő pazarlás ellen

2020. október 23., péntek 20:44

A kétszemélyes magyar startup, a Chiriba újszerű módszerrel segít a takarékosságban.

Melher Dóra és Jávorkai Péter dizájnerek tenni szerettek volna valamit az élelmiszer-pazalás ellen, ezért hozták létre a Chiribát. A Chiriba egy weben és alkalmazásban elérhető virtuális hűtőgép, amely követi a megvásárolt élelmiszerek lejáratát, és recepteket is ajánl.

A megdöbbentő az volt, hogy amikor mérni kezdtük, közel 12 000 forint értékű havi alapanyag került a kukánkba

– írják az alapítók.

Azt vizsgáltuk meg, hogy hogyan tudnánk elkerülni a pazarlást, mely igazából nagyon sok nézőpontból megközelíthető kérdéskör. Azt találtuk, hogy emberenként változó, kinek mi segít a folyamatban, hiszen nem vagyunk egyformák, és a szokásaink is eltérők, ezért több pillért alakítottunk ki arra vonatkozóan, hogy elkerülhetővé tegyük a pazarlást.

Pénz a kukában

Az alkalmazás több módon segít elkerülni, hogy az élelmiszer a szemetesben végezze. Egyrészt segít felhasználni azt receptek felajánlásával. Követi a fogyaszthatóság lejáratát, hogy ne maradjon mumifikálódott kempingsajt a frigó egyik árnyas sarkában. A nyilvántartás segít elkerülni, hogy tévedésből többször megvegyük ugyanazt az alapanyagot. Végül motivál: ha mégis kidobunk valamit, összeszámolja és elénk tárja, mennyi pénzt buktunk, és azt is megmondja, mennyit ért, amit a kidobástól megmentettünk. 

A béta-változatot a nyár végén kezdtük el készíteni és nagyjából egy hónapja teszteljük az első feliratkozókkal és több mint 600 recepttel.

– monjda Dóra és Péter.

A kis céget kiválasztották a Google Startup Academy programjába, ahol további segítséget kap majd a fejlődéshez. Ha sikerül a Chiriba márkának gyökeret eresztenie, terveik szerint környezetbarát és újrafelhasznált anyagokból készült konyhai eszközöket is vásárolhatnak tőlük azok, akik rákaptak a konyha racionalizálására.

Rovatok