Index Vakbarát Hírportál

Egy emberként fordul a fitnesz- és egészségfejlesztési szektor az államhoz

2020. november 13., péntek 17:50

Dr. Zopcsák László, az IWI Nemzetközi Fitnesziskola alapító-ügyvezetője állásfoglalást adott ki a COVID-19 korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban.

A közlemény szerint a  fitnesz- és egészségfejlesztési szektor a 2020-as EuropeActive-Deloitte „Európai Fitnesz és Egészségfejlesztési Piackutatás” szerint több, mint félmillió magyar ember számára biztosít rendszeres, szakértő által felügyelt, biztonságos szabadidős sportolási lehetőséget, de a szektor munkatársai a fitneszközpontok bezárását követően jelen helyzetben szakmájukban alig, vagy egyáltalán nem tudnak jövedelemhez jutni. A hazai fitnesz- és egészségfejlesztési szektor hatalmas potenciállal bír az állampolgárok fizikális, mentális és szociális jóllétének megőrzése szempontjából a COVID-19 koronavírus okozta járványügyi helyzet alatt is. A fitnesz-edzőtermek bezárásával sokak számára a rendszeres és szakértő által irányított fizikai aktivitás ellehetetlenült. Az EU-ban, Magyarországon haltak meg legtöbben megelőzhető betegségekben, nem kérdés tehát, hogy a fitnesz szakemberek rendkívül értékes szerepet töltenek be a prevencióban, különösen ebben a pandémiás időszakban, ahol az immunrendszer erősítése kiváltképp fontos lenne! Az állásfoglalás szerint a szektor jelentős preventív egészségfejlesztési és rizikófaktor-csökkentő hatással bír. Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola keretei között 20 éve tevékenykedik a magyar fitnesz- és egészségfejlesztési szektor erősítése érdekében.

Dr. Zopcsák László a szakterület munkatársai és az edzéseknek helyet adó fitnesz létesítmények nevében arra kéri Magyarország Kormányát, a sportért felelős államtitkárt, hogy részesítse figyelemben és támogassa az ágazatban dolgozókat, hozzon létre egy pénzügyi alapot megsegítésükre, valamint kiemelten foglalkozzon a fitnesz-edzőtermek bezárásából fakadó kárenyhítéssel a koronavírus terjedése miatti veszélyhelyzet alatt. Erre a segítségnyújtásra ösztönzik a döntéshozókat a nemzetközi szakmai szervezetek is.

Rovatok