Index Vakbarát Hírportál

Trump kirúgta a kiberbiztonsági ügynökség vezetőjét

2020. november 18., szerda 09:14 | aznap frissítve

Christopher Krebs ott hibázta el, hogy tisztának nevezte az amerikai elnökválasztást.

Christopher Krebs az Egyesült Államok belbiztonsági minisztérium Kiberbiztonsági és Infrastruktúravédelmi Ügynökségének (CISA) igazgatója volt, eképpen is a választások tisztaságáért felelős. 

Az amerikai elnök, Donald Trump kedden mentette fel az általa kinevezett szakembert. Trump a lépés a Twitteren azzal indokolta, hogy Krebs „nagyon pontatlan” kijelentéseket tett a választások eredményével kapcsolatban. Mint ismert Trump nem hajlandó elismerni az amerikai elnökválasztás eredményét, amely ellenfele, a demokrata Joe Biden győzelmével zárult. A republikánus elnök választási szabálytalanságokra hivatkozva nem fogadja el a végeredményt.

Krebs visszautasította a vádakat. Mint mondta:

A november 3-i az amerikai történelem legbiztonságosabb választása volt. Nincs olyan bizonyíték, amely szerint a rendszer bármilyen módon szavazatokat veszített volna vagy változtatott volna meg, vagy bármilyen más módon veszélyeztette volna a választások tisztaságát.

A Microsoft vezetéséből érkező Krebs 2016 óta vezette az ügynökséget, amely szövetségi szinten koordinálta a helyi választások külföldi vagy más befolyástól mentes működését.

Trump a választások óta egymás után rúgja ki a nem eléggé lojálisnak ítélt tisztségviselőket. Korábban hasonló körülmények között menesztette Mark Esper védelmi minisztert.

Rovatok