Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábia a külföldi turisták előtt is megnyitja az ókori Hegra városát

2020. november 25., szerda 16:38

Szaúd-Arábia a külföldről érkező turisták előtt is megnyitja a monumentális sírépítményéről ismert ókori Hegrát, a nabateus civilizáció régészeti helyszínét.

A Madáin Szálihként is ismert terület Szaúd-Arábia északnyugati részén, az Al-Ulai oázis közelében található, 400 kilométerre Medinától. Ez volt az i. e. 4. századtól az i. sz. 1. századig virágzó Nabateus Királyság második legjelentősebb városa a jordániai Petra után.
    

Évente csaknem ötezer szaúdi látogat el Hegrába, ahova külföldi turisták eddig csak speciális engedéllyel léphettek be. Mostantól azonban bárki ellátogathat a területre, aki az interneten megvásárolja a 95 szaúdi riálba (7600 forint) kerülő belépőt – írja a Smithsonian Magazine.

A látogatók buszokkal juthatnak el a sziklavárosba, ahol történetmesélők avatják be őket a rejtélyes királyság titkaiba.

A világörökségi helyszínen 111 sír és nagyjából hétezer nabateus felirat található. A legnagyobb sírépítmény csaknem 22 méter magas, a legrégebbi az i. e. 1. századból való. A sírok egy részét befejezetlenül hagyták, aminek az oka nem egyértelmű. A város építészeti megoldásait ókori római és görög elemek inspirálták.

A Hegra Régészeti Projekt társigazgatója, Laila Nehmé szerint a nabateusokról nem sokat tudni, mivel nem hagytak hátra semmilyen grandiózus mitológiai szöveget.

  

Rovatok