Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Űrügynökség kezdi az űrtakarítást

2020. november 30., hétfő 06:16

Több ezer használaton kívüli műhold kering a Föld körül. Az ESA jóváhagyta a történelem első űrszemét-eltakarító programját.

A svájci ClearSpace lehet az első űrtakarító cég, miután programjukkal megnyerték az Európai Űrügynökség (ESA) űrtakarítási küldetésre indított pályázatát. A cég 2025-ben állítana pályára egy olyan műholdat, ami képes kisebb űrben repülő hulladékok megragadására. A megvalósítására 86 millió eurós támogatást kapnak.

Képzeljék el, hogy milyen veszélyes lenne nemzetközi vizeken hajózni, ha minden valaha létezett és odaveszett hajó a víz tetején úszkálna

– magyarázta Jan Wörner, az ESA igazgatója a pályázat tavaly decemberi indításakor.

A Föld körül már jelenleg is több ezer kisebb-nagyobb műhold vagy annak maradványa kering, és folyamatban van több száz újabb eszköz pályára állítása.

Szükség van egy vontatóra, ami elhozza a lerobbant műholdakat a nagy forgalmú helyekről

– mutatott rá a ClearSpace vezérigazgatója.

Raklappal kezdenek

Az első küldetésén a ClearSpace–1 az ESA egyik korábbi szemetét takarítaná el – ez a Vega hordozórakétáknál alkalmazott VESPA nevű alkatrész, ami 112 kilogrammos tömegével majdnem olyan nehéz, mint a hasonló nevű robogó, de eredeti funkciója szerint raktéri adapter volt, ami több műhold egyidejű feljuttatásához használtak. A ClearSpace–1 ezt a tárgyat olyan pályára állítja majd, amin rövid úton a légkörbe csapódva elég.

A kezdeti anyagi és szakmai támogatás az ESA-tól származik, de a svájci cég a tervek szerint piaci alapon folytathatja tevékenységét a későbbiekben, amikor várhatóan minden űreszköz-üzemeltetőnek kötelessége lesz űrszemetének eltakarításáról gondoskodni.

Rovatok