Index Vakbarát Hírportál

Megakadályozhatja a koronavírus terjedését az új gyógyszer

2020. december 16., szerda 13:30 | aznap frissítve

A molnupiravir, ahogy több igéretes szer is, eredetileg influenza kezelésére készült.

Ígéretes fejlesztésről számolt be Nature folyóirat: a HVG tudósítása szerint a tesztelés alatt álló új antivirális szer, a MK-4482/EIDD-2801, márkanevén a Molnupiravir képes 24 óra alatt megakadályozni, hogy a fertőzött személy továbbadja a vírust, állítják az amerikai Georgia Állami Egyetem Biomedicina Tudományok Intézetének kutatói.

A tudósok szerint, ez az első, szájon át bevehető szer, amivel ilyen hatást el lehet érni.

A Molnupiravir igen komoly segítség lehet a koronavírus terjedésének megállításában. Mint több korábbi gyógyszer esetében, az atlantai Emory Egyetemen kifejlesztett szer is 

eredetileg az influenza kezelésére készült.

Jobban lettek a görények

A szert eddig görényeken próbálták ki, és a tesztek sikeresnek bizonyultak: a Molnupiravir jelentősen csökkentette a vírusrészecskék mennyiségét a szervezetükben és így a fertőzött állatok nem adták tovább a vírust a velük közvetlen kapcsolatban társaiknak. A szakemberek szerint embereknél a gyógyszer 24 óra alatt képes lehet megakadályozni, hogy a beteg megfertőzzön másokat, és súlyos tünetek alakuljanak ki nála.

A készítmény jelenleg a három fokozatú klinikai tesztelés második fokozatánál tart. Már  koronavírussal fertőzött emberi betegek kapják öt napon keresztül, 12 óránként, különböző dózisokban, hogy kiderüljön, mi az ideális adagolás.

Rovatok