Index Vakbarát Hírportál

Exobolygóról érkező rádiójelet vizsgáltak

2020. december 17., csütörtök 10:11

Nem fogtak űrlényt, viszont először detektálták távoli csillagrendszer bolygóját rádióval.

A Cornell Egyetem által vezetett nemzetközi kutatócsapat rádiókitöréseket észlelt az Ökörhajcsár csillagképben. A forrás az 51 fényévnyire elhelyezkedő a Tau Bootes kettőscsillag-rendszerben van.

Az Astronomy & Astrophysics tudományos lapban december közepén megjelent eredmény szerint a jel a csillagrendszer egyik exobolygójáról érkezik.

Először számolhatunk be exobolygó rádiócsillagászati felfedezéséről

– magyarázza Jake D. Turner, a tanulmány egyik szerzője.

A jel a Tau Bootes rendszerből érkezik, amely egy kettőscsillag egy exobolygóval. Amellett érvelünk, hogy a forrás maga a bolygó. A rádiójel ereje, polarizációja, és a bolygó mágneses tere egyezik az elméleti előrejelzéssel.

Turner és kollégái a hollandiai Low Frequency Array (LOFAR) rádióteleszkóppal azonosították a rádiókitörést, amely szerintük rendszerben található forró-Jupiter típusú (csillagához közel eső pályán keringő gázbolygó) exobolygóról származik.

Máshol is van adás 

A csapat további exobolygóról származó jeleket is azonosított – ezek az ötbolygós 55 Cancri rendszerből, illetve a 44 fényévre elhelyezkedő Upsilon Andromedae rendszer egyik bolygójáról érkeznek.

Turner, aki két évvel ezelőtt a Jupiter rádiójelének beazonosításával kezdte a kutatásait, kiemelte, hogy egy exobolygó mágneses terének tulajdonságai, ahogy a Föld esetében is, kulcsfontosságúak a lehetséges élet szempontjából.

A mágneses mező hozzájárul a lakhatósághoz a Földhöz hasonló exobolygóknál, mivel megvédik az atmoszférát a napszéltől és kozmikus sugárzástól, így megakadályozzák az atmoszféra elpárolgását.

– magyarázta.

Rovatok