Index Vakbarát Hírportál

Heti kétmillió adag oltóanyagot tervez előállítani az AstraZeneca

2021. január 2., szombat 17:41 | aznap frissítve

Körülbelül heti kétmillió adag koronavírus elleni védőoltást tervez előállítani az AstraZeneca az Egyesült Királyságban – írja a The Times.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerdán még azt mondta, hogy hétfőre csak 530 ezer adag oxfordi oltás lesz készen annak ellenére, hogy az eredeti tervek szerint őszre 30 milliónyi készletet ígértek.

A lap most az Oxford–AstraZeneca szövetség egy névtelen forrására hivatkozva azt közölte, a cég arra számít, hogy jövő hétre kétmillió adag vakcinát tudnak rendelkezésre bocsátani összesen. Terveik szerint ezt a termelési ütemet lényegesen meg kell gyorsítani, és el kell érni, hogy január harmadik hetéig hetente állítsanak elő ennyit.

A jelentés azt követően látott napvilágot, hogy az Egyesült Királyságban szerdán jóváhagyták az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca koprodukciójában készült Covid–19-vakcinát, azt remélve, hogy a gyors fellépés segít gátat szabni a koronavírus mutálódott formája rendkívül gyors terjedésének.

Boris Johnson brit miniszterelnök 100 millió adagot rendelt az ország számára a céggel kötött megállapodás részeként. 

Az Egyesült Királyságban a 2020-as év utolsó napjaiban napi 50 ezernél is több új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, vélhetően az új variáns terjedése miatt. A brit oltási kampányban új menetrendre tértek át, hogy minél többen mielőbb megkaphassák az első dózist.

Rovatok