Index Vakbarát Hírportál

Jobb hordozórakétákat szeretne az új ESA-igazgató

2021. január 14., csütörtök 17:04

A hordozórakéták terén kell előrelépnie Európának 2021-ben az Európai Űrügynökség (ESA) leendő főigazgatója, Josef Aschbacher szerint.

Idén a figyelem középpontjában a Vega C hordozórakéta első útja és az Ariane 6 nevű rakéta 2022-re tervezett első útjára való felkészülés áll – hangoztatta Aschbacher az ESA újévi sajtótájékoztatóján csütörtökön Párizsban.

A hordozórakéták területén kell előrébb kerülnünk. Nagy a nyomás, nagyon nagy. Nincsenek varázslatos megoldásaim arra, mit és hogyan kell tennünk. Az azonban biztos, hogy Európának együtt kell működnie a megoldások megtalálásában, különösen a hordozórakéták területén 

– fogalmazott.

Az 58 éves osztrák szakember bejelentette, hogy amint lehetséges, tanácskozni akar Thierry Bretonnal, az Európai Bizottság belső piacért – és űrkutatásért is – felelős biztosával.

Elsősorban a SpaceX amerikai magánvállalkozás jelent nagy konkurenciát az európai űrkutatás számára. Elon Musk cége elsősorban a részben újrahasznosítható rakétákkal kíván foglalkozni.

Jan Wörner, az ESA leköszönő főigazgatója a sajtótájékoztatón megköszönte mindenkinek az elmúlt évek támogatását. Wörner decemberben, Aschbacher megválasztása után bejelentette, szeretné kitölteni nyárig tartó mandátumát, az elmúlt hét végén azonban váratlanul közölte, február végével befejezi a munkát.

A 66 éves Wörner 2015 óta állt az ESA élén. Korábban többek között nyolc éven át vezette a Német Űrkutató Központot (DLR) Kölnben.

Rovatok