Index Vakbarát Hírportál

Megszabadíthatjuk a mikroműanyagoktól a vizeket

2021. január 21., csütörtök 21:09

A mindenhol megjelenő mikroműanyagok túlnyomó része a ruhákból származik, azonban egy új módszer elektromos úton képes lebontani őket.

Közismert, hogy a mikroműanyagok okozta probléma az egész bolygóra kiterjedt az északi-sarktól a tevék bélrendszeréig, az viszont nem annyira köztudott, hogy probléma egyik legfőbb okai a ruhaipar termékei, pontosabban a ruhákról leváló műszálak. A szennyvízzel a természetes vizekbe kerülő poliészter, akril és nylon szálak további mérgező anyagokat szívnak magukba, majd tengeri élőlények emésztőrendszerén keresztül bekerülnek a táplálékláncba.

Egy új eljárás nem csupán elfogja a mikroszálakat, hanem egy elektrooxidációnak nevezett folyamat során megsemmisíti őket.

Elektródákkal hirdoxil gyököket generálunk, hogy megtámadjuk a mikroműanyagokat. A folyamat környezetbarát, mert széndioxiddá és vízzé bontja a mikroműanyag darabokat és ezek nem mérgezők.

– magyarázza Patrick Drogui elektrotechnikus, a módszer feltalálója.

A kísérletek során a kutatók bórral szennyezett gyémántot és titán diódákat alkalmaztak 26 mikrométeres polisztirol golyókkal mesterségesen szennyezett vízben. A mérések szerint a hat órán át tartó elektromos kezelés során a műanyagok 89 százaléka lebontódott.

A módszer több ponton továbbfejlesztésre szorul, például valódi szennyvízen alkalmazva is működnie kell. Az is nagyot lendítene az eljárás széles körű elterjedésén, ha a gyémántot olcsóbb anyaggal lehetne helyettesíteni.

A jövőben a leghatékonyabb megoldás az lenne, ha minden mosógépbe beépítenének ilyen mikroszál-mentesítő készülékeket.

Ha a forrásnál alkalmazzuk, ahol nagyobb a mikroműanyagok koncentrációja, hatékonyabb a lebontás

– magyarázza Drogui.

Jelenleg a Föld szennyvizeinek 80 százaléka kezelés nélkül kerül vissza a környezetbe. A szennyvíztisztítók a 20 mikrométernél nagyobb részecskék 90 százalékát eltávolítják, de az így kifogott mikroműanyagokkal is kell kezdeni valamit.

A probléma egyik megoldása az lenne, hogy ha nem kerülnének műszálak a ruhákba, ehhez azonban gyökeres változásra lenne szükség a ruhaipar működésének minden szintjén a gyártástól a kereskedelemig.

Rovatok