Index Vakbarát Hírportál

Az IKEA már fenntartható mobil házakat is épít

2021. január 22., péntek 12:43 | aznap frissítve

Egy különleges ötlettel állt elő a fenntartható életmód követőinek a svéd bútorüzletlánc. A Vox Creative közreműködésével létrejött IKEA Tiny Home Project koncepciója az, hogy előregyártott, kis alapterületű házakat állítanak elő, amelyek kompakt méretüknek köszönhetően könnyedén mozgathatók, össze- és szétszerelhetők, emellett pedig nagyon esztétikusak. 

A konténerházak körülbelül 17 négyzetméteresek, és már közel 48 ezer dollárért bárki beszerezheti őket.

A megvásárlás után készen érkeznek „házhoz”, így már csak a lakberendezéssel kell foglalkozni. A konténerházak ára elsőre soknak hangozhat, de a jelenleg kapható kompakt házak között ez kedvező árnak számít. 

A helytakarékos lakóépület az Escape közreműködésével lett igazán környezetbarát, különösen ügyelve az ökominősítésre is. A tervezők segítségével elérhetővé vált a napelemek használata, a komposztáló vécé és az igény szerint fűtött vízellátás. Az elkészítésnél használt anyagok jelentős része újrahasznosított, megújuló vagy újrafelhasználható.

A projekt célja, hogy az emberek végre megbizonyosodjanak arról, bárhol élhetünk stílusosan úgy, hogy ezzel nem ártunk a környezetünknek. És még a komfortérzetünkről sem kell nagymértékben lemondanunk.

(Forrás: Lonely Planet)

Rovatok