Index Vakbarát Hírportál

Végre kiderültek a részletek, mi lesz az OKJ után

2021. január 23., szombat 06:36

A tavalyi év végén elkezdődtek az utolsó OKJ-s képzések, sokra már egyáltalán nem is lehet jelentkezni. Érezhetően szűkebb lett a kínálat, több városban már a decemberi tanfolyamok sem indultak el.

Fontos tudni, hogy a még elérhető képzésekre már csak becsatlakozni lehet, új csoportok már nem fognak indulni

– figyelmeztetett Szabó Andrea, a képzéseket közvetítő TanfolyamOKJ.hu oldal szerkesztője. Elmondta azt is, hogy az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) a mindössze 175 alapszakmát tartalmazó Szakmajegyzék váltotta fel. 

Az alapszakmákat kizárólag iskolarendszerű oktatásban lehet megszerezni, a rövidebb és rugalmasabb felnőttképzésben már nem.

Hiába cikkezett sokat az új rendszerről a sajtó, eddig nem lehetett pontosan tudni, hogyan hat majd a változás a felnőttképzésre. Bár a hivatalosan megjelent tájékoztatás szerint a felnőttképzésben korlátozás nélkül annyi specializáció és rész-szakképesítés lehet, amennyit a munkaerőpiac indokol, a megjelent képzési jegyzéken kívül sokáig nem volt egyértelmű információ, milyen képzéseket lehet majd 2021-től tanfolyami rendszerben indítani. A szakmajegyzékből kimaradt szakmai képzések és szakképesítések listája nem került jogszabályba. A hosszú bizonytalanság után azonban most végre kézzelfogható választ kaptak a felnőttképzők, milyen képzéseket indíthatnak az OKJ megszűnése után.

Új képzéskínálat

Az új rendszerben a Szakmajegyzékben szereplő szakmák mellett megjelentek az úgynevezett szakképesítések, amelyeket szakmai képzések keretében a szakképző intézmények vagy felnőttképzők is megszervezhetnek.Ezek körét a korábbi OKJ-ben szereplő, a Szakmajegyzék szakmái közé be nem került szakképesítések egy része, egyes szakképesítés-ráépülések, illetve a rövidebb ciklusú és speciális tartalmú képzések alkotják.

2021-től 24 képzési területen indíthatók

felnőttek számára átképzési vagy továbbtanulási lehetőségeket kínáló szakmai képzések. Jelenleg összesen 364, jóváhagyott programkövetelménnyel rendelkező szakképesítés található az IKK.hu weboldalán, de az ígéretek szerint folyamatosan bővülni fog a kínálat.

Elválik az oktatás és a vizsgáztatás

A munkaerőpiaci felnőttképzésben el fog válni az oktatás és a vizsgáztatás. Míg eddig az iskolák is megszervezhették a vizsgákat, és a tanulók a megszokott környezetükben adhattak számot a tudásukról, a jövőben a felnőttképzők csak tanúsítványt állíthatnak ki, a szakképesítést igazoló bizonyítvány megszerzéséhez akkreditált vizsgaközpontban kell majd vizsgázni. A képesítő vizsga sikeres teljesítése esetén a tanulók államilag elismert, szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt szereznek.


Az új információk tükrében azzal lehet számolni, hogy

átrendeződik majd a felnőttképzési piac,

sokan befejezik a képzési tevékenységüket. Azok az intézmények, amelyek nem tudnak elég gyorsan reagálni a megváltozott képzési lehetőségekre, hamarosan lehúzhatják a rolót. Ez a változás a tanulni vágyó felnőtteket is hátrányosan érintheti, a képzőhelyek megszűnése után ugyanis sokan azzal szembesülnek majd, hogy a közelükben nem találhatnak megfelelő képzést.

 

Rovatok