Index Vakbarát Hírportál

A magyar oltóanyaggyártást támogató laboratórium épül Debrecenben

2021. január 29., péntek 11:21

Vírus- és baktériumalapú biológiai hatóanyagok steril gyártási technológiával történő előállítására kutatólaboratóriumot építenek a Debreceni Egyetemen (DE) – jelentették be a projekt vezetői.

Pintér Ákos általános rektorhelyettes kiemelte: az egyetem csaknem négymilliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert a GINOP pályázatán, így a „Pilot kutatólaboratórium létrehozása a Debreceni Egyetemen” elnevezésű pályázat európai uniós támogatással, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A rektorhelyettes szerint az új laboratóriumban folyó kísérletek, kutatások

hozzájárulnak majd a leendő nemzeti oltóanyaggyárban folyó munkához is.

Az online projektnyitón elhangzott: a pilotlabor a Vezér utcai egyetemi innovációs parkban valósul meg, ahol két egymástól elválasztott területen vírus- és baktériumalapú biológiai hatóanyagok steril gyártási technológiával történő előállítására nyílik lehetőség. A vírusok és a baktériumok szaporítása és tárolása két, egymástól elválasztott 2. biológiai biztonsági szintnek megfelelő munkakörnyezetben fog folyni.

A víruskutatások célja elsősorban a modern vírusvakcina-kutatás fejlesztése. A kialakítandó infrastruktúra magasabb szintre emeli a vírusvakcinák kutatását, lehetővé tesz prototípus-vakcinákkal kapcsolatos kísérleteket.

A szakmai tájékoztatón elhangzott:

A rekombinánsfehérje-technológia alkalmazásával különböző vírusok fehérjéit baktériumok segítségével nagy tömegben lehet majd termelni, ami az új típusú rekombináns vakcinák fejlesztésének alapfeltétele. 

Pintér Ákos rektorhelyettes azt is kiemelte, hogy a projektben résztvevő kutatók a Debreceni Egyetem karokon átívelő kutatócsoport-hálózatainak kutatói. Ezek a kutatói hálózatok összefogják különböző tudományterületek szaktudását, sokféle szakember – farmakológusok, mikrobiológusok, biotechnológusok, biomérnökök, gyógyszertechnológusok, botanikusok, biológusok, analitikusok, közgazdászok, jogászok – összekapcsolásával a fejlesztés teljes folyamatának végigkövetését teszik lehetővé.

Rovatok