Index Vakbarát Hírportál

Banglades ötezer adag vakcinát küld Magyarországnak

2021. február 3., szerda 07:13

Ötezer adag AstraZeneca-licensz alapján készült vakcinát ajánlott fel Banglades Magyarországnak, amiért magyar orvosok működtek közre a bangladesi sziámi ikerpár, Rukia és Rabia sikeres szétválasztásában, valamint ötszáz ingyenes, égési sebészeti és helyreállító plasztikai műtétben – értesült a Blikk.

A lap egy hétfői bangladesi sajtóértesülésre hivatkozva azt írja, a magyar kormány ötezer Oxford–AstraZeneca vakcináért folyamodott a dél-ázsiai országhoz, ami 2500 ember beoltásához lenne elegendő. Shariar Alam külügyi államtitkár egy parlamenti ülésen állítólag közölte is, hogy eleget tesznek a kérésnek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette a hírt, miszerint ötezer adag Covishield-oltóanyag érkezhet Magyarország számára, amit az AstraZeneca licensze alapján készítenek Indiában. Mint közölték, hálából azért, hogy a Csókay András idegsebész és Pataki Gergely plasztikai sebész által vezetett magyar orvoscsoport sikeres műtétet hajtott végre Rabián és Rukián, a fejüknél összenőtt ikerlányokon. Hozzátették, egyelőre a megbeszélések zajlanak az üggyel kapcsolatban.

Ezen felül Banglades állítólag azt az ötszáz, ingyenesen elvégzett plasztikai műtétet tervezi meghálálni, amit a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsoportja végzett az országban 2010 óta, köztük több életmentő műtéttel.

Nagyon örülök, hogy ebben a helyzetben képesek voltunk a vakcina beszerzésben segíteni. Ismerve Banglades lehetőségeit és körülményeit, ez az adomány különösen nagylelkű és értékes ajándék Magyarországnak, amely ékesen bizonyítja, hogy munkatársaim többéves munkája nagy megbecsülést élvez nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is

 – nyilatkozta a Blikknek Pataki Gergely, a bangladesi orvosi misszió és a Cselekvés Alapítvány alapítója. Csókay András, az orvoscsoport másik kulcsembere úgy kommentálta a hírt:

Ez nagyon kedves dolog a bangladesi kormánytól. Tény, hogy a szívünkbe zártuk egymást a helyiekkel. Legutóbb október végén voltunk kint Pataki doktorral, amikor helyreállító műtétet végeztünk az egyik szétválasztott bangladesi sziámi iker, Rukia koponyáján.

Rukiát és Rabiát még 2019 augusztusában, egy csaknem harmincórás műtéttel sikerült szétválasztania a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szervezésében összeállt 33 fős magyar egészségügyi csapatnak.

Rovatok